Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Čechům k zaplacení oběda stravenka nestačí, musejí si ještě připlatit až 25 korun

Čechům k zaplacení oběda stravenka nestačí, musejí si ještě připlatit až 25 korun

15. 10. 2013 - PRAHA - Chcete jít na polední menu a platit stravenkou? Podle analýzy obědového portálu Lunchtime.cz a mezinárodního vydavatele stravenek Chèque Déjeuner si musíte průměrně připravit až pětadvacet korun navíc. Ceny obědových menu v meziročním srovnání navíc opět vzrostly, na základě průzkumu přiznalo zdražování 90 procent provozoven.

Zajít si na oběd před rokem a nyní, byť do stejné restaurace, je rozdíl. A pocítí ho především vaše peněženka, neboť ceny obědových menu meziročně opět vzrostly, a to o 4,7 procenta. Největší nárůst zaznamenaly již tradičně kraje s největšími městy: Praha, Jihomoravský, Plzeňský, Moravskoslezský a také Olomoucký kraj.

Za obědy si meziročně museli nejvíce připlatit na jižní Moravě

Tyto výsledky ukázala analýza stovek podniků po celé republice obědového serveru Lunchtime.cz. „Nejvyšší cena obědového menu je v Praze, činí přes 98 korun. Ve srovnání s loňskem vzrostla o necelých 7 korun. V ostatních českých krajích s velkoměsty nad 100 000 obyvatel se v poledne najíte o 10 či 11 korun levněji,“ uvádí výsledky zakladatel a ředitel portálu Lunchtime.cz Igor Třeslín. „Pokud však srovnáme meziroční nárůst cen, musejí si za oběd nejvíce připlatit na jižní Moravě. Průměrná cena oběda v Jihomoravském kraji stoupla o necelých 9 procent, což bude hodně ovlivněno Brnem,“ dodává Třeslín. Růst cen obědových menu se ale nevyhnul ani obyvatelům menších měst. Například průměrná polední nabídka v moravskoslezském Třinci oproti loňsku zdražila o 7,8 procent, což značně přesahuje celorepublikový průměr.

Hodnota stravenek také roste

Meziroční nárůst průměrné nominální hodnoty stravenky zaznamenala i společnost Chèque Déjeuner, vydavatel stravenek. „Cenová hodnota námi poskytovaných stravenek se oproti loňsku v průměru zvýšila z 63,46 Kč na 65,78 korun,“ uvádí generální ředitel společnosti Chèque Déjeuner Jiří Kráčmar. „Nejzajímavější však je, že zatímco průměrná tuzemská hodnota stravenek vzrostla o 3,7 procent, Praha a Zlínský kraj přitom v růstu cen zaostaly. Se svým nárůstem o pouhých 1,9 a 1,7 procent[1] jsou dosti vzdálené od zbytku republiky, který rostl minimálně o 3 procenta,“ říká Kráčmar.

Důležitým faktorem pro meziroční srovnání je i inflace. Podle srpnových údajů Českého statistického úřadu došlo k meziročnímu nárůstu o 1,3 procenta. Proč tedy ceny obědových menu rostly ještě více? Provozovatelé museli nakupovat dráž například základní suroviny: ceny vepřového masa, mléka, sýrů, mouky a másla průměrně vzrostly zhruba o 10 procent, v české kuchyni hojně využívané brambory zdražily dokonce o 103 procent.[2]

Vyšší ceny surovin byly spolu s rostoucími cenami energií také nejčastěji uváděným důvodem ke zdražování v celorepublikovém průzkumu provedeným portálem Lunchtime.cz ve více než 210 restauracích. Na zvýšené výdaje reagovalo zdražováním 9 z 10 dotazovaných podniků.

/pro zvětšení, klikni na obrázek/

Nechceme šetřit na kvalitě surovin, to už raději zavřeme!

Polední nabídka je pro značnou část restaurací nezbytný zdroj tržeb. U třetiny dotázaných tvoří polední menu více než polovinu celkového obratu. Jen 12 procentům dotázaných provozoven se však tržby z denního menu zvýšily, propad naopak zaznamenala polovina restaurací. „Majitelé podniků se často bojí jídla zdražovat, aby nepřišli o své klienty. Při zdražování očekávají tři čtvrtiny provozovatelů úbytek hostů. Vyšší výdaje tak řeší snižováním platů zaměstnanců či jejich propouštěním, případně se sami zapojují do provozu podniku a hledají výhodnější dodavatele či akční koupě surovin,“ komentuje snahy restauratérů Igor Třeslín z Lunchtime.cz.

Z průzkumu však pro českou gastronomii vyplynula i jedna pozitivní zpráva – majitelé podniků nechtějí šetřit na kvalitě surovin. Jsou si totiž vědomi, že méně kvalitní jídlo za stejnou cenu by hosty spíš odlákalo. „Než bychom měli nakupovat levnější a nekvalitní suroviny na úkor jídel, abychom se vtěsnali do menu za padesát korun, to radši restauraci zavřu!“ vystihuje svůj postoj Michaela Vjaterová, provozní restaurace jihomoravského Penzionu na Veselce.

Nejvýhodněji si zajdete na oběd v Pardubickém a Ústeckém kraji

Stravenky nejvyšší hodnoty nabízejí svým zaměstnancům pražští zaměstnavatelé, průměrně za necelých 73 korun. „Hlavní město následují Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, kde dosahují stravenky průměrné hodnoty necelých 70 korun. Nejmenší hodnotu stravenek naopak dostávají zaměstnanci v Ústeckém kraji, necelých 61 korun. Tento region má ovšem tradičně jedny z nejlevnějších obědů v celé republice,“ podotýká Jiří Kráčmar z Chèque Déjeuner.

Průzkum portálu Lunchtime.cz také ukázal, že obědovými poukazy lze platit i vyšší částky, než je hodnota samotných stravenek. „Tři čtvrtiny dotazovaných podniků na stravenky vracejí, ale většinou jen do 10 korun,“ uvádí Igor Třeslín z Lunchtime.cz.

A ve kterých krajích je nejvýhodnější zajít si na oběd, pokud dostáváte stravenky? Z nejmenšího rozdílu mezi cenou obědů a hodnotou stravenek se mohou těšit občané Pardubického kraje. Stačí jim doplatit zhruba 8 a půl koruny, v Ústeckém kraji to je téměř 16 korun. „V cenách podniků Ústeckého i Pardubického kraje jsme totiž ve srovnání s loňskem zaznamenali jen nepatrný pohyb,“ vysvětluje Třeslín.

---

[1] Výsledek rozdílu průměrů za 1. pololetí 2012 a 2013.

[2] Zdroj: Indexy spotřebitelských cen – inflace – srpen 2013, ČSÚ.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Lunchtime.cz, Chèque Déjeuner, dobryobedzastravenku.cz; foto: dobryobedzastravenku.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz