Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Čtyři desítky provozoven po celé České republice nabídnou lepší služby díky Akademii gastronomických umění

Čtyři desítky provozoven po celé České republice nabídnou lepší služby díky Akademii gastronomických umění

30. 10. 2013 - KRUŠOVICE, BRNO, VELKÉ BŘEZNO - Podzimní běh Akademie gastronomických umění se v uplynulých dnech uskutečnil v Krušovicích, Brně a Velkém Březně. Jde o školení, pořádané společností HEINEKEN Česká republika, jehož cílem je předat majitelům restaurací informace a novinky z oboru a zvyšovat úroveň gastronomie.

Školení sestává ze tří semestrů, přičemž nejdůležitější je první z nich – učí všemu kolem správné péče o pivo. Absolvování prvního semestru AGU je jednou z deseti podmínek, které musí restaurační podniky splnit, aby získaly Certifikát kvality a staly se členy Ligy garantované kvality s řadou výhod.

Provozovny, jejichž majitelé by si zasloužili AGU absolvovat, vytipovávají obchodní zástupci a stav pak na místě kontrolují obchodní sládci příslušných regionů. Poté jsou pozváni na první semestr AGU, zaměřený na péči o pivo. Dozvědí se tam vše o závozu piva, skladování, výčepní technologii, péči o sklo i servírování, což je teoretická část školení. V té praktické pivo čepují či degustují a učí se rozpoznávat cizí chuti v pivu. Prvního semestru AGU se účastní majitelé či provozovatelé restaurací, obsluha a v některých případech i stálý host podniku.

„Do Krušovic teď na podzim přijelo 28 lidí ze 13 provozoven. Hodně z Prahy, ale třeba i z Knovíze u Kladna, Dobronic u Mladé Boleslavi a Plzně. Většina provozoven byla ze středních Čech,“ konstatoval obchodní sládek pro střední Čechy Vlastimil Ševčík. Účastníci podle něj odjížděli spokojení, kromě přednášek se jim líbila i soutěž v čepování piva na čepici i na hladinku, kdy nejlepší tři dostali příjemné ceny. Nechyběla ani exkurze v pivovaru a přednáška o zodpovědné konzumaci alkoholu.

„Brněnského školení se účastnilo celkem 26 osob rovněž ze třinácti provozoven. Ze všech koutů Moravy, například Hodonína, Vracova, Zlatých Hor nebo Křižanova,“ uvedl obchodní sládek pro Moravu Svatopluk Vrzala.

AGU ve Velkém Březně hostila 26 majitelů a provozovatelů z celkem 13 restauračních zařízení – například Jevíčka, Čenkovic, Března u Chomutova, ale i Ústí nad Labem nebo Litvínova. „Se školením byla oboustranná spokojenost. Je toho hodně, co frekventanti kurzu od nás všechno vyslechnou a potřebují vstřebat. Náplň AGU se opět líbila, teoretická i praktická část. I tady bodovala soutěž,“ řekl obchodní sládek pro oblast severních Čech Petr Karlovský.

Vlastní péče o pivo se týká pouze první semestr AGU. Druhý a třetí semestr se organizuje pouze pro ty podniky, které už Certifikáty kvality mají. „Restauracím tak HIENEKEN umožňuje bezplatné vzdělání i v oborech, které s pivem nesouvisí. Je to takový bonus pro členy Ligy garantované kvality,“ konstatoval Vlastimil Ševčík. Druhý semestr, který se teď na podzim konal v Krušovicích a Brně, tak nabídl přednášku Zdeňka Mlýnka z Vinařské akademie Valtice o víně a jídlech, která se k němu hodí. Další prezentace s ochutnávkami se týkala kávy a destilátů. Třetí semestr (Brno, Velké Březno) školil o bezpečnosti potravin, právní problematice včetně dodržování pravidel zodpovědné konzumace a marketingu v provozovnách. Školení jsou pro provozovatele zdarma.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz