Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Špek, Dolomity a ovocný koláč Zelten… Zimní pohádka v Jižním Tyrolsku

Špek, Dolomity a ovocný koláč Zelten… Zimní pohádka v Jižním Tyrolsku

5. 12. 2014 - Venku je zimní nečas, sněží, mrzne až praští, ale vy sedíte v útulné, dřevem vykládané světničce na statku a užíváte si klidu a pohostinnosti paní domácí. A co by mohlo být příjemnější, než cítit na zádech teplo kachlových kamen s lákavou miskou ječmenové polévky před vámi? Ty pravé předvánoční tradice v nejkouzelnější podobě lze najít jen na statcích Roter Hahn v Jižním Tyrolsku.

Pro většinu lidí zimní znamená dovolená v Jižním Tyrolsku desítky kilometrů perfektně upravených sjezdovek, výborný klientský servis, romantické projížďky na saních tažených koňmi či zábavu pro děti i dospělé na sáňkařských drahách nebo kluzištích. Tato oblast ve stínu majestátních Dolomit má však co nabídnout i těm, kteří neholdují sportu. Těžko byste hledali v okolních státech srovnatelné regiony, ve kterých se dodržují stejné předvánoční tradice již stovky let a vánoční trhy mají srovnatelnou odzbrojující magickou atmosféru.

Vánoční trhy se opět pomalu zabydlily v předvánoční atmosféře řady českých měst. Ovšem ty v Jižním Tyrolsku mají dlouholetou nepřetržitou tradici sahající na řadě míst až do středověku a vsázejí pouze na místní výrobky či pochutiny. Vesnicemi a městy se v tomto období line vůně svařeného vína, ovocných punčů či horkých kaštanů. Zakoupit si pak můžete ručně vyrobené předměty ze dřeva, skla nebo hlíny, ale i ručně vyráběné vánoční ozdoby nebo oblečení z měkounké vlny. Jihotyrolské trhy začínají nejčastěji na konci listopadu a některé končí až v prvním lednovém týdnu. Navštívit můžete například kouzelný vánoční trh v Glurns, nejmenším městečku Jižního Tyrolska, které nezměnilo svoji podobu již od 16. století. Zajímavostí je, že v předvánočním čase bývá téměř celé osvětleno pouze svíčkami, což ještě více umocňuje působivou atmosféru. Tradiční trhy pak můžete navštívit ve větších městech jako je Merano, Brixen nebo Bolzano, tady jsou předvánoční oslavy obzvláště zajímavé díky pestré směsici návštěvníků i prodávajících na místě, kde se středomořská kultura setkává s tou středoevropskou.

Také na farmách sdružení Roter Hahn je předvánoční čas výjimečným obdobím příprav a hlavně dobrého jídla. V šencích si můžete dopřát místních specialit co hrdlo ráčí. Guláš a domácí klobásy, vyhlášený jihotyrolský špek, plněné koblihy „Krapfen“, jídla ze zimní zeleniny – mrkve, brambor či fazolí, na svazích pak vydatné polévky z hovězího či skopového masa, to vše zde najdete čerstvé a domácí nejen po dni stráveném na sjezdovkách či v bílých stopách. A protože je v Jižním Tyrolsku Advent zasvěcený rodině, milou tradicí je společné pečení bolzánského koláče Zelten, jehož základ je všude stejný, ale každá rodina má svůj tajný recept na vlastní variantu. Podle jednoho univerzálního si pak můžete upéct svůj ovocný dortík i vy.

Recept na ovocný koláč „Zelten“

Na ovocnou směs budete potřebovat: 50 g citronů a pomerančů, 500 g sušených hrušek na plátky, 500 g fíků, 500 g rozinek, 250 g vlašských ořechů, ¼ litru Grappy nebo rumu, 1 čajovou lžička anýzu, 2 lžičky skořice a špetku mletého hřebíčku. Na těsto pak následující přísady: 250 g lískových oříšků, 750 g žitné mouky, 250 g rozinek, kostku čerstvého droždí, 2 g soli a ¼ litru vlažné vody. Na ozdobu: mandle, kandované ovoce, med nebo cukrová voda.

Postup je jednoduchý. Všechno ovoce na směs nasekáme na drobné kousky a promísíme. Přidáme koření a zalijeme alkoholem. Zakrytou směs pak necháme při pokojové teplotě odpočívat přes noc. Druhý den smísíme přísady na těsto a na teplém místě necháme vykynout. Až těsto znásobí svůj objem, přidáme ho k ovocné směsi a dobře promícháme. Tvoříme malé kulaté bochánky (z uvedeného množství cca 10–12), v Jižním Tyrolsku můžeme však vidět i tvary čtverce nebo srdce, které ozdobíme mandlemi, nakládanými třešinkami či kandovanými citrusy. Před cestou do trouby ještě na závěr potřeme cukrovou vodou. Pečeme 30 minut při 180 C, dokud koláčky mírně nezhnědnou. Během pečení je můžeme ještě potírat medem.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: tomas.hecko@crestcom.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz