Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

TRENDY SOUČASNOSTI? BURGERY, GRIL A SOUS-VIDE

TRENDY SOUČASNOSTI?  BURGERY, GRIL A SOUS-VIDE

11. 11. 2016 - Víte, kde na Moravě najdete desetitisíce potřeb pro gastronomii pod jednou střechou? Odpověď naleznete v brněnských Maloměřicích, konkrétně v prodejně Gastro Novotný. Seženete tady prakticky vše od podšálků a skleniček přes konvektomaty a trouby až po papírové ubrousky či párty konfety. „Nejsem příznivcem e-shopů. Raději každého zákazníka osobně vyslechnu a on se pak se zbožím osobně a důkladně seznámí,“ říká majitel velkoobchodu s gastro příslušenstvím Tomáš Novotný.

Letos v listopadu uplyne 20 let od založení vaší firmy. Už víte, jak narozeniny oslavíte?

Budeme zákazníkům k nákupu jako dárek přikládat kvalitní osvěžovače vzduchu od našeho dlouhodobého dodavatele z Itálie. Momentálně vybíráme z šesti druhů vůní, zatím se nejlépe jeví bavlnová. Je čtyřikrát koncentrovaná, takže jedno šplíchnutí vám provoní celou místnost. Češi zatím superkoncentrátům bohužel příliš nefandí a tohle je jeden ze způsobů, jak jim je představit.Dodáváte vybavení restauracím, kavárnám, cukrárnám i podnikovým jídelnám.

Co je momentálně v gastru „in“?

V posledních dvou letech vznikají menší stylové restaurace zaměřené na burgery a gril obecně a to s podobnou intenzitou, jako u pizzerií a rozvozů pizzy v devadesátých letech. Kdo chce provozovat opravdu dobrou restauraci, pracuje spíše v menším prostoru, zato s čerstvými lokálními surovinami a vyzrálým masem. Trendem, jenž nyní teprve startuje, je technologie sousvide. Ve zkratce řečeno jde o vaření ve vakuových sáčcích.Vyznat se v nádobí, kuchyňských přístrojích a všech doplňcích chce opravdu široký rozhled.

Zaměstnáváte specialisty na jednotlivé úseky?

Vystačím si sám. Znalost skla a porcelánu jsem pochytil od otce, který dřív pracoval v jeho výrobě a poté naši společnost založil. Od svých 15 let jsem chodil do firmy na brigády a seznamoval se tak se sortimentem. A jako středoškolský absolvent elektra umím opravovat přístroje, kterých mi prošlo rukama obrovské množství. Trávil jsem spoustu večerů opravami a poznáváním jednotlivých zařízení.

03023-kitchen-1717025__180.jpg

Co byste poradil začínajícím podnikatelům v gastro oboru?

Často se stává, že majitelé hned ze startu přepálí investice do interiéru, a na tom hlavním, tedy kuchyni, už šetří. Správně by to ale mělo být obráceně. Interiér můžete vyladit kdykoliv. Kdežto zázemí, které vám vytváří zisk a v němž personál tráví většinu pracovní doby, musí být bez diskuze už od začátku co nejdokonalejší. A ne aby každou chvíli něco nefungovalo.Kromě kamenné prodejny provozujete i e-shop...Není pro mě stěžejní. Ať raději zákazník přijde a zboží si v klidu prohlédne a osahá. Mám rád individuální přístup, prodávat anonymně masám by mě nebavilo. Nakonec by k takové práci nebylo potřeba ani člověka – místo něho by stačilo nastrčit nějaký stroj, balicí linku, a objednat kurýra. To si ale pod slovem „obchod“ nepředstavuji.

Text: ŠG, foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz