Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Pivovar Krušovice - pivní sklo od Ronyho Plesla

Pivovar Krušovice - pivní sklo od Ronyho Plesla

14. 11. 2016 - Královský pivovar Krušovice má nové pivní sklo. Vysoké štíhlé sklenice o objemu 0,3 a 0,5 l pro něj navrhl přední český designér a sklář Rony Plesl.

V restauracích se začnou objevovat už během listopadu. Nové krušovické pivní sklo je univerzální a hodí se pro všechny druhy piv. Doplňuje úspěšnou řadu inspirovanou osobností Rudolfa II.

Rony Plesl navázal na design lisovaného půllitru, tzv. čtyřprsťáku, který před dvěma lety navrhl Maxim Velčovský. Vznik nové sklenice trval od prvotních návrhů až po realizaci zhruba rok a neobešel se bez komplikací. „Vždy je lepší, když vzniká celý soubor sklenic najednou. Takto nebylo lehké vyhovět jiným technologickým omezením. Sklenice se vyrábí jinak než džbánek, a musel jsem tudíž vypustit některé tvarové složitosti, které neumožňuje foukané sklo oproti lisovanému. To úzce souvisí právě s trendy v pivním skle. Není to ani tolik o tvarech jako spíše o technologiích. Před deseti lety bylo v módě těžké lisované sklo, dnes se přechází k lehčímu foukanému,“ prozrazuje Rony Plesl. Lehké nové sklenice opravdu jsou – váží 245, respektive 348 gramů.

03026-Rony-Plesl-818x1024.jpg

A co známého designéra při tvorbě nového pivního skla inspirovalo? „Mám rád značky s bohatou historií, velice mne inspirují staré dekory a aristokratické propriety. Kolem Krušovic je těchto věcí hodně. Vždy se důkladně zajímám o historii značky a profil zákazníka. Pokaždé hledám něco specifického, co by bylo do budoucna ikonické,“ říká. Jasno má i v otázce, zda je možné v případě pivního skla vymyslet ještě něco nového. „Cesta vede jedině přes emoce, pokud jdete jen po tvaru, který je tzv. krásný, je to málo. Originalita je v emocích,“ uzavírá.

Text a foto: Česká barmanská asociace

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz