Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

OTEVŘETE DVEŘE DO GASTRONOMICKÉHO RÁJE - ČEKÁ TAM NA VÁS PIZZA

OTEVŘETE DVEŘE DO GASTRONOMICKÉHO RÁJE - ČEKÁ TAM NA VÁS PIZZA

12. 04. 2017 - Tenká placka s rajčatovou salsou, prosciutto, mozzarella, olivy, lesní hříbky. Nebo třeba tuňák, rukola a nespočet dalších variací. Zavřete oči, ukousnete a ocitáte se v ráji.

Netřeba představovat kulinářský zážitek – pizzu.  Proč někde chutná a jinde jde spíše o podivný koláč? Pojďme tomu přijít na kloub...

Zná  to  asi  většina  z  nás.  Chcete  si  dát  dobrou pizzu. Máte krásné zážitky z dovolené, a tak plni očekávání vstoupíte do restaurace či pizzerie. Ale ouha, něco tady nehraje. Těsto je tvrdé nebo příliš měkké, nedrží tvar. Na pizze je všechno, jenom ne to, co tam opravdu patří. Proč? V čem je zakopaný pes? Proč u nás umí udělat pizzu jen několik málo restaurací? A proč jim ty blafy pořád jíme? 
„Proč lidé jedí nekvalitní a nedobrou pizzu, to netuším.  Proč  ji  ale  někdo  špatně  vyrábí,  to  tuším.

Jedním  z  důvodů  může  být  nekvalitní  pec.  Pak  samozřejmě obdobně nešťastně zvolené suroviny  a  neposledně  za  tím  vším  může  být  zásadní  fakt, že to prostě kuchař neumí,“ podotkl jednatel společnosti  Gastro  Mach  Jan  Mach.  Pokračoval,  že  upéct  pizzu,  která  je  skutečně  chutná,  je  poměrně náročná věc. „Můžete mít třeba super pec, můžete si studovat postupy, ale pak třeba nemáte  dobrou  mouku.  Nebo  se  vám  nedaří  správně  vytvořit  těsto.  Upéct  opravdu  dobrou  pizzu  je  prostě  alchymie.  A  my  jsme  tady  od  toho,  abychom kuchařům,  chcete-li  pizzařům,  podali  pomocnou ruku,“ zdůraznil Jan Mach.

Můžete  si  koupit  kvalitní  pec.  Ale  než  se  s  ní  naučíte  správně  pracovat,  asi  dost  pizz  skončí  v koši. „Proto nabízíme všem zájemcům kompletní servis. Bez pokusů a omylů jim doporučíme vybavení,  pozveme  je  na  workshop  přípravy  pizzy  a nabídneme jim i kvalitní italské mouky. Můžeme je vyvézt i do Mekky pizzy, do Itálie, a tam jim zařídit školení. Někdo může namítnout, že ho to vyjde draho a že v době informačního boomu si vše  může  nastudovat  sám.  Ale  toto  je  omyl,  na  který postupně přijde téměř každý samouk,“ vysvětluje produktový manager firmy Gastro Mach František Chovanec.

03311-268_SQ1A0238.jpg

Jak se dělá pizza v Lobstru

O tom, jak je náročné připravit dobrou pizzu, ví své i šéfkuchař olomoucké restaurace Lobster Jaroslav Klár. Pracuje s tradiční italskou pecí Morello Forn, kterou mu dodala právě firma Gastro Mach.  A absolvoval i jejich workshop a školení v Itálii. „Samozřejmě, základ je kvalitní pec. Na té, co používám já, se mi nejvíce líbí rotační kámen, díky kterému se pizza správně propeče,“ řekl šéfkuchař. Jedním
dechem ale pokračoval, že bez kurzů a školení by se k dobrému výsledku sám asi nikdy nedopracoval. „Tajemství dobré pizzy tkví v mouce a v postu-
pu  přípravy  těsta.  Je  důležité  vědět,  jakou  vybrat  a jak z ní připravit těsto. To musí po určitou dobu zrát. Jen při dodržení správných postupů pizza nakyne přesně tak, jak má a pak po upečení i klesne. A právě na to člověk sám nepřijde,“ zdůraznil Jaroslav Klár.

Jaké je podle něj další důležité pravidlo? „Nikdy  nedávat  více  ingrediencí,  než  kolik  váží těsto. Vznikne pak ne pizza, ale jakási buchta. A tu přece nikdo nechceme,“ usmál se.

Na slovíčko s mistrem Italem

Protože   Gastro   Mach   nechce   jen   dodávat   kuchyňské   zařízení   včetně   pecí   na   pizzu,   pořádá   i  workshopy,  na  které  zve  šéfkuchaře  či  majitele  restaurací.  V  lednu  tohoto  roku  přijal  pozvání  mistr   ve   svém   oboru,   italský   šéfkuchař   Tiziano  
Casillo  s  partnerkou  Oxanou  Bokta.  Účastníkům  akce  předvedl  nejen  přípravu  klasické  pizzy,  ale  i různých specialit, jako je bezlepková pizza, tradiční italský  chléb  foccacia  nebo  přípravu  Scrocchiarelly,  což  je  speciální  druh  pizzy,  která  má  tvar  obdélníku  a  podává  se  na  velkém  dřevěném  podnose.  Na  workshopu ukázal italský mistr přípravy těst, pečení i třeba to, jak se dají hotové korpusy chladit a mrazit.

Zdroj: redakce



Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz