Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Litomyšl vzali útokem jedlíci

Litomyšl vzali útokem jedlíci

29. 05. 2017 - LITOMYŠL - Udělat dobrou kávu, skvělé su-shi, pochutnat si na guláších různých chutí, výtečné svíčkové a dalších výborných pokrmech si mohli návštěvníci 6. ročníku litomyšlských Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové.

Ty tentokrát měly podtitul Knedlíky a šmorny a vyvrcholily o víkendu 20. a 21. května.

„Já mám slavnosti každý den, když můžu být mezi lidmi, kteří rádi jedí a mají rádi gastronomii. Litomyšl je specifická tím, že zde máme Magdalenu Dobromilu Rettigovou. Slavnosti jsou tady pošesté a já za to moc děkuji organizátorům, všem co se přičinili, že tady můžeme dnes strávit krásný den,“ prohlásil Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. A krásný den, respektive dva krásné víkendové dny, strávily na Smetanově a Toulovcově náměstí v Litomyšli tisíce lidí. Pochutnaly si na dobrém jídle a pití, užily si báječnou atmosféru a viděly kuchařské hvězdy v akci. Nechyběla známá autorka kuchařek Dita P., herečka a kuchařka Markéta Hrubešová, Lukáš Ende, medailista z kuchařské olympiády IKA 2016 a držitel řádu zlaté medaile M. D. Rettigové, Mistr kuchař Václav Šmerda, prezident Gastronomických slavností M. D. Rettigové, členové národního týmu kuchařů Norbert Hojda a Petr Vlásek, a řada dalších. Moderování sobotního dne se pak bravurně zhostil Aleš Cibulka, který nepřijel do Litomyšle s prázdnou, ale návštěvníci mohli zažít živé vysílání pořadu Tobogan s hosty jako je herečka Kateřina Macháčková a skvělá zpěvačka Eva Pilarová.

03404-387.jpg

Nechyběly ani tradiční soutěže, o které je každý rok ze strany účastníků velký zájem. Svíčkovou OPEN podle hodnocení poroty vyhrál Petr Švec a pozor, podle hlasů návštěvníků byl na prvním místě… Petr Švec. „Hlavně tučně, nízkotučná není dobrá, 40% smetana,“ prozradil důvod svého dvojnásobného úspěchu letošní král svíčkové. Ve výtvarné soutěži pro děti ze Zámecké základní školy „Knedlíkovaná v Rettigovce“ se na prvním místě dle hlasování zákazníků Rettigovky umístila patnáctiletá Sabina Hanušová, odborná porota pak rozhodla o ocenění rovněž patnáctileté Michaely Vytlačilové. Prohlídku Letiště Václava Havla vyhrál v soutěži Rettigová znovu ve škole Matěj Pokorný (žák 2.A z 1. ZŠ). Z navařených kotlíkových gulášů byl podle návštěvníků nejlepší od Obce Buč, odborná porota pak jako nejlepší vyhodnotila gulášek od týmu Pytláků. V kuchařském klání dvoučlenný týmů odborných škol si nejlépe vedly a šampiony gastroslavností se staly Soňa Dundová a Jana Kirková z Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň. Nádherných 58 bábovek se sešlo do nedělní soutěže o tu nej. Podle 177 hlasujících návštěvníků byla nejkrásnější bábovka s číslem 53 od Zuzany Vostárkové, porota vyhodnotila jako nejlepší bábovku číslo 32 od Pavly Ryšavé. Úplně ta TOP podle návštěvníků i poroty je bábovka číslo 17 od Hany Přichystalové.

03404-389.jpg

„Už se těšíme na příští ročník s tématem „Pečité a sedliny“, který nás čeká 19. a 20. května 2018,“ prozrazuje za organizátory Jan Pikna, ředitel Smetanovy Litomyšle, a dodává: „Rád bych poděkoval všem, kteří přišli, přijeli, zkrátka se nějakým způsobem do gastroslavností zapojili. Díky nim byl letošní ročník opět skvělý.“


Zdroj: Ivana Voříšková, Smetanova Litomyšl, o.p.s.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz