Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ZNALOST EVROPSKÝCH ZNAČEK KVALITY POTRAVIN STOUPÁ

ZNALOST EVROPSKÝCH ZNAČEK KVALITY POTRAVIN STOUPÁ

6. 9. 2017 - Třetí vlna šetření komunikační kampaně Kvalita z Evropy – chutě s příběhem, kterou letos v červnu realizovala společnost STEM/MARK, přináší pozitivní výsledky.

 

Měření ukázala, že podpořená znalost všech značek kvality potravin se zvýšila. Dříve opomíjené evropské značky kvality se začínají rozvíjet a stoupá jejich znalost. Čtvrtina Čechů (28 %) zná nějaké evropské značení a narůstá také podíl lidí, kteří správně určují jejich původ.

Průzkum ukázal, že z evropských značení Češi nejvíce znají značku Chráněné zeměpisné označení. Zná ji 19 procent respondentů (nárůst o 7 % z původních 12 %). Podpořená znalost značky Chráněné označení původu vzrostla na 14 % oproti 6 % z roku 2015. Od počátečního měření došlo k nárůstu o 3 % u Zaručené tradiční speciality.

Podobně jako na Slovensku, také v Čechách, polovina respondentů zná značky kvality alespoň zběžně a desetina dotazovaných v obou zemích tvoří loajální jádro, které upřednostňuje vždy výrobky se značkami kvality. Obecně lze říci, že si lidé všímají značek kvality především na obalech samotných potravin a v televizi.

„Výzkum ukázal, že Češi více důvěřují národním značkám kvality, přesto vliv evropských značek mírně roste,“ zmiňuje Ivana Valentová, Client Service Manager STEM/MARK a doplňuje: „Pokud už oslovení nějaké evropské značky znají, tři čtvrtiny z nich se jimi nechají ovlivnit, především ženy a lidé s maturitou či vyšším vzděláním.“ Lidé se na výrobcích mohou setkat se třemi typy evropského značení. Vždy mají tvar sluníčka.

Převážná většina respondentů dokázala s jistotou rozpoznat, zda viděla či nikoli, televizní reklamu na Jihočeskou Nivu. Necelá třetina oslovených viděla televizní reklamu na pivo. Oba televizní spoty poznává ale více lidí než loni. Reklama na Jihočeskou Nivu je nejen známější, ale také získává lepší hodnocení, především co se týká srozumitelnosti, zapamatovatelnosti i výraznosti.

Míra znalosti evropských značení v cílové skupině odborná veřejnost u nás i na Slovensku má v průběhu let konstantní úroveň. Lidé z oboru o označeních slyšeli a mají o nich ponětí. Většina oslovených se shoduje, že označení kvality má větší dopad na spotřebitelské rozhodování u jistých druhů potravin, konkrétně u masa a mléčných výrobků.

 

Více: Prezentace k tiskové konferenci

 

Zdroj: Alexandra Petráková, PR Manager, www.oznaceni.eu


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz