Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE
GurmanTV
Medoks Spot

MOUKA - JEDNA Z NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍCH SUROVIN PŘI VAŘENÍ A PEČENÍ

MOUKA - JEDNA Z NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍCH SUROVIN PŘI VAŘENÍ A PEČENÍ

9. 11. 2017 - Bez mouky to v kuchyni prostě nejde. Zkuste si připravit pokrm z našich lákavých a voňavých receptů.

V České republice můžeme vybírat z nepřeberného množství typů mouk. Všichni víme, že hrubá se používá na knedlíky, polohrubá převážně na pečení a hladká k vaření a přípravě běžných, jemných a cukrářských pečiv. Takzvaná dvounulka je u nás nejprodávanější. Ale jak poznat tu nejkvalitnější? Napomohou Vám značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“.

Zkuste si připravit pokrm z našich lákavých a voňavých receptů.

 

KŘEHKÉ KOŠÍČKY S ČOKOLÁDOU

Tartaletky nejsou vůbec náročné na přípravu, vypadají báječně a chutnají ještě o něco lépe. Naplnit je můžete v podstatě jakýmkoliv krémem, tvarohem, čokoládou, pudinkem nebo třeba  ovocnou želatinou. Pak už jen dozdobit ovocem nebo ořechy a máte hotovo.

03747-Kosicky.jpg
Ingredience na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce vody
  • 1 vanilkový cukr

 

Ingredience na náplň:

  • 150 g hořké čokolády
  • 130 ml 30% smetany
  • 20 g másla
  • čerstvé ovoce nebo ořechy na ozdobení

 

TIP: Pokud nemáte formičky na košíčky, upečte korpusy na dně formy na muffiny.

Postup:

  • Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a uložte na hodinu do lednice.
    • Vychlazené těsto vyválejte (cca na 3 mm) a skleničkou vykrájejte kolečka.
    • Vykrájenými kolečky vyložte formičky na košíčky a propíchejte dno vidličkou.
    • Pečte cca 10 minut nebo dozlatova, při teplotě 180 °C.
    • Připravte si náplň. Přiveďte smetanu k varu a odstavte ze sporáku.
    • Do smetany nalámejte čokoládu a pečlivě míchejte až do rozpuštění. Na závěr vmíchejte máslo.
    • Upečené košíčky po vychladnutí vyjměte z formiček a naplňte je tekutou čokoládou.
    • Hotové košíčky nechte vychladit v lednici a na závěr je dozdobte ovocem nebo ořechy.

DOMÁCÍ TOUSTOVÝ CHLÉB

Pokud jste chtěli vyzkoušet, jaké to je, upéct si vlastní domácí chléb, tak tohle je skvělý způsob, odkud začít. Všechny potřebné suroviny budete mít určitě doma po ruce. O tom, že existuje celá řada variací toastů, vám říkat asi nemusíme. Ale víte co? Tenhle je tak dobrý, že ho máme rádi i jen tak samotný.

03747-Toastovy_chleba.jpg
Ingredience:

  • 270 g hladké mouky + na podsypání
  • 30 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání formy
  • 120 ml mléka
  • 40 ml vody
  • 20 g cukru
  • 1 vejce + 1 na potření
  • 7 g soli
  • 3 g sušeného droždí

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny suché ingredience.
  2. V druhé nádobě vyšlehejte vejce s vlažným mlékem a máslem.
  3. Spojte obě části a vypracujte vláčné těsto.
  4. Těsto překryjte potravinovou fólií a nechte cca hodinu kynout na teplém místě.
  5. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě části. A z každé vyválejte placku o délce formy.
  6. Placky stočte jako závin do válečků a poté je vedle sebe vložte do máslem vymazané formy.
  7. Těsto ve formě nechte ještě 30 min až hodinu kynout a poté ho potřete rozšlehaným vejcem.
  8. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.
  9. Upečený toustový chléb vyklopte z formy a při pokojové teplotě nechte vystydnout na mřížce na chladnutí.

KUŘECÍ VÝVAR S CELESTÝNSKÝMI NUDLEMI

Poctivý silný vývar, to je životabudič, na který se v případě nouze můžete stoprocentně spolehnout. My jsme pro vás přichystali recept, ve kterém klasické nudličky vystřídaly nudle celestýnské, které hladové strávníky ještě lépe zasytí.

03747-Polevka.jpg
Ingredience na vývar:

  • 6 kuřecích křídel
  • 2 kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • ½ celeru + kus na hotovou polévku
  • 2 mrkve + 1 na hotovou polévku
  • 2 petržele + 1 na hotovou polévku
  • snítka tymiánu
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • sůl, pepř

 

Ingredience na nudle:

  • 1 vejce
  • 130 ml mléka
  • 80 g polohrubé mouky
  • hrst nasekané petržele
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl, pepř

 

Postup:

  1. Kuřecí maso omyjte a vyskládejte na plech. Přidejte oloupanou mrkev, petržel a celer.
  2. Pečte na 180 °C, dokud zelenina i maso nezískají zlatavou barvu.
  3. Vložte maso a zeleninu do hrnce, přidejte rozpůlenou cibuli i se slupkou (zbavte ji pouze vrchní části slupky), tymián a ostatní koření.
  4. Přilijte 1,5–2 l vody a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte tak, aby voda jen mírně bublala.
  5. Vařte asi 1,5 hodiny a průběžně sbírejte pěnu.
  6. Vývar sceďte a vložte do něj mrkev, celer a petržel – oloupané a nakrájené na kostičky.
  7. Přiveďte k varu a vařte, dokud zelenina není měkká. Do polévky přidejte obrané maso a dochuťte ji solí a pepřem.
  8. Vyšlehejte všechny ingredience na celestýnské nudle.
  9. Těsto postupně smažte na rozpálené a máslem vymazané pánvi jako palačinky.
  10. Hotové „palačinky“ krájejte na nudle o velikosti asi 1 x 6 cm.
  11. Vývar podávejte s celestýnskými nudlemi.

 

ŠPENÁTOVÉ PALAČINKY

Jak udělat z klasické palačinky vcelku zdravé jídlo, které je nabité vitamíny a minerály? Jednoduše. Zkuste vyměnit marmeládu za špenát. My to tak udělali a ani trochu se nám po ní nestýskalo. Hlavní benefit receptu zůstal zachován – vařeno máte jedna, dvě.

03747-Palacinka.jpg
Ingredience:

  • hrnek mléka
  • hrnek vody
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • lžíce másla + máslo na smažení palačinek
  • 500 g baby špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 50 ml smetany (30%)
  • sůl, pepř
  • olej
  • 100 g eidamu

Postup:

  1. Vyšlehejte mléko, vodu, mouku, vejce a špetku soli v hladké těsto.
  2. Na pánvi rozpusťte malý kousek másla a na něm smažte jednotlivé palačinky.
  3. Připravte si špenátovou náplň. V hlubší pánvi rozehřejte olej a na něm nechte zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno.  Přidejte česnek nakrájený na plátky a ještě chvíli restujte.
  4. Přisypte špenát, podlijte smetanou, osolte, opepřete a poduste.
  5. Palačinky podávejte naplněné špenátem a se strouhaným sýrem.

 

Zdroj: Hana Králová | PR MANAGER, foto: www.akademiekvality.cz.

 

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2017, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz