Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ZIMNÍ PITNÝ REŽIM. JAK HO OVLIVŇUJÍ KÁVA, ČAJ A ALKOHOL?

ZIMNÍ PITNÝ REŽIM. JAK HO OVLIVŇUJÍ KÁVA, ČAJ A ALKOHOL?

3. 1. 2018 - Vláda zimy je v plném proudu. Pokud přímo nemrzne, venkovní teploty se pohybují kolem nuly. Je tedy zcela přirozené, že žízeň, která nás sužuje v ledních vedrech, pocítíme jen málokdy.

Přesto pitný režim náš organismus, má-li správně fungovat, potřebuje.

Ztráty tekutin způsobené pocením v zimním čase jsou v porovnání s létem minimální, a tak můžeme za den vypít vody o něco méně. Pokud ovšem právě nelyžujeme, nebruslíme nebo se nevěnuje s plným nasazením jiným zimním sportům. „Jsme-li v pohybu, je potřeba příjmu tekutin zvýšená a vždy bychom měli s sebou mít něco k pití,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Prevence proti infekcím

I zimní období má své specifické důvody, proč tělo „zavlažovat“. Jednak nás teplý nápoj zahřeje. „Potřebujeme mít ale také zvlhčené sliznice. Jsou-li vysušené, například nosní nebo v ústech, snáze nás skolí bacily. Takže pitný režim je prevencí kapénkových infekcí,“ objasňuje Karlína Hlavatá.

Polévky se počítají

Co pít? Většina nápojů, tedy asi ze dvou třetin, by měla být neenergetická – neslazené čaje, voda. Nevýhodou zimy je nedostatek vodnaté zeleniny, která v létě pitný režim zpestřuje. Avšak ani nyní nemusí být příjem tekutin fádní. „Počítá se do něj i mléko, kakao, laté, polévky, jejichž konzumace je v zimě zvýšená, stejně tak omáčky,“ dodává dietoložka.

Tělo vám odpoví

Kolik tekutin bychom měli denně přijmout? Stačí o něco méně než, když v létě sálá slunce a odborníci doporučují až tři litry. Nejméně litr až 1,5 litru by to ale být mělo. Podle Karolíny Hlavaté ale není třeba sledovat odměrky. Nemusíme se řídit poučkami a přepočty. Stačí naslouchat svému tělu. „Jednak bychom neměli mít pocit žízně. Pokud mám žízeň, je to už známka určitého stupně dehydratace. Napoví také barva moči. Měla by být světle žlutá, nikoliv tmavá,“vysvětluje.

Pijte průběžně

Pitný režim, má-li nám prospívat, musí být rozložen do celého dne. „Lidé často během dne pít zapomínají, a pak se to snaží odpoledne nebo dokonce až večer dohnat. To jim ale naruší kvalitu spánku, jelikož se v noci budí a musí chodit na toaletu,“ varuje Karolína Hlavatá.

Káva nás neodvodní

O kávě se traduje, že dehydruje. Není to sní ale tak horké, jak se zdá. „Průměrná káva obsahuje kolem 40 až 60 miligramu kofeinu. Jeden miligram kofeinu dehydratuje o 1,2 ml vody, takže to tak zásadní ztráta není. Nelze říci, že by nás kofein zbavoval vody. Je to spíše otázka toho, že má mírně močopudný efekt. Proto i káva se do určité míry počítá do pitného režimu,“ říká dietoložka. Zároveň ale zdůrazňuje, že to neznamená, že bychom měli pít jednu kávu za druhou, abychom zahnali žízeň. Organismus potřebuje v každém případě vodu. Honí-li nás chutě, můžeme je ukájet také kávovinovou náhražkou, horkým džusem. „Teplý džus je trochu svátečnější a vhodně nahradí například studenou mandarinku nebo pomeranč. Třeba v restauraci je dobrou alternativou zejména pro děti, aby nemusely pít stále čaj,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Zrádný je alkohol

Co nás skutečně dehydruje je alkohol. Navíc v zimě je zrádný i tím, že dodává jen klamný pocit tepla. Co se týká odvodnění je nejhorší tvrdý alkohol. „Piju-li koncentrát, je dehydratace výraznější, než například v případě piva, v němž je sice alkohol, ale také větší objem vody,“ objasňuje dietoložka. I když pod vlivem alkoholu bývá člověk pořádně „rozpálený“, má mnohem větší šanci, že se nachladí. „Alkohol roztáhne cévy, rozproudí krev a z těla uniká více tepla,“ varuje Karolína Hlavatá.
Měli bychom se tedy držet doporučení odborníků. Jeden drink pro uvolnění a zpříjemnění nálady, nikoho nezabije. U žen je to 10 g alkoholu, tedy 1,25 dcl vína, jedno malé pivo či malý panák. Pánové si mohou dovolit zhruba dvojnásobek - velké pivo, 2,5 dcl vína či velkého panáčka.

 

Zdroj: Vím, co jím a piju, o.p.s., www.vimcojim.cz

Ilustrační foto: Pixabay

 

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz