Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

SV. VALENTÝN SE SKLENKOU VÍNA

SV. VALENTÝN SE SKLENKOU VÍNA

15. 1. 2018 - Přemýšlíte, čím letos obdarujete svou drahou polovičku na sv. Valentýna? Pozvěte ji na romantické rande do tropické džungle.

Během procházky setmělým skleníkem se dozvíte zajímavosti ze života rostlin a odhalíte tajemství některých rostlinných afrodiziak. Na závěr si vychutnáte sklenku vína z vinice sv. Kláry, seznámíte se s letošní voňavou novinkou a dámy jako dárek obdrží květinu. Komentovaná valentýnská provázení skleníkem Fata Morgana se konají 14. února od 18.00. Místo na prohlídkách je nutné si rezervovat předem.

Svátek sv. Valentýna už zdomácněl i v České republice a 14. únor je pro mnoho zamilovaných dvojic dnem, kdy chtějí oslavit svou lásku. Trojská botanická zahrada připravila pro zájemce o nevšední zážitek speciální valentýnská provázení skleníkem Fata Morgana. „Večerní prohlídky mají jedinečnou romantickou atmosféru, a proto jsme připravili i speciální valentýnskou verzi. Zájemci by určitě neměli váhat a účast si rezervovat včas. Počet míst je omezen a každoročně je o ně velký zájem,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.


03882-Valentynske_provazeni_(1).jpg


Už od nepaměti jsou rostliny využívány při různých čarovných rituálech. Mnohým jsou přisuzovány povzbuzující, či dokonce afrodiziakální účinky. Některé z těchto magických rostlin můžete potkat i ve skleníku Fata Morgana. V sukulentní části roste například několik druhů myrhovníků. „Z poraněných kmenů myrhovníků se uvolňuje libovonná pryskyřice zvaná myrha, která se podobně jako kadidlo užívá při různých rituálech a náboženských obřadech. Myrha je pryskyřice, již ženy v minulosti užívaly mimo jiné k ovonění těla. Dočteme se o ní dokonce v Šalamounově Písni písní, krásné erotické básni, která je součástí Bible,“ uvádí Klára Lorencová, kurátorka užitkových rostlin.

Příjemným stimulantem, afrodiziakem a zároveň i antidepresivem je také kakao a čokoláda. „Kakaové boby, semena kakaovníku, se vybírají z plně vyzrálých plodů. Během zpracování vzniká charakteristická vůně a barva,“ dodává Lorencová. Plodící kakaovník pravý (Theobroma cacao) si návštěvníci prohlédnou na terase prostřední části skleníku Fata Morgana.

 

 

Zdroj: Darina Miklovičová, www.botanicka.cz

 


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz