Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Letošní letní grilování oživte sýry

Letošní letní grilování oživte sýry

9. 7. 2018 - Krásné počasí, rozpálený gril, pohodová atmosféra. Těšíte se? A co tak letos zkusit novinky, kterými zpestříte své zaběhnuté menu?

Grilovací sezóna je tady. Určitě už máte vyčištěné grily a připravené brikety či uhlí. Otázkou nakonec zůstává, co letos dobrého vyzkoušíte. Pokud jste ještě na rozžhavenou mřížku nikdy nedali sýr, je na čase to vyzkoušet.

Tradiční oštěpky
Velice jednoduchou variantou jsou sýrové oštěpky. Koupíte v každé dobré sýrárně, ale nezapomeňte si přibrat i brusinkový dip. Bez nich a bez čerstvého pečiva by to nebylo ono. Oštěpky se nijak nenakládají, pouze se vloží na gril a nechají se tam, dokud dokonale nezměknou a nezískají pěknou zlatou barvu.

Řecké Halloumi
Halloumi zná asi každý, kdo někdy byl v Řecku. Jde o zvláštní sýr vyrobený ze směsi ovčího a kozího mléka, občas i kravského, který bývá naložený v láku s mátou. Sýr má jednu obrovskou výhodu – na grilu se neroztéká, jen pěkně změkne a chytí pěknou barvu. Můžete ho nakrájet na plátky, potřít zlehka olivovým olejem a ogrilovat. Výborně chutná s jakýmkoliv zeleninovým salátem nebo sladkým žlutým melounem. Vychytávkou je obalit sýr v plátcích slaniny, nebo ještě lépe v plátcích italské pancetty a teprve pak jej dát na gril.

 

04298-aaaanovi2.jpg

 

Sýrový dortík na gril
Velice netradiční může být dortík ze sýru. Připravte si alobal, Camembert či Brie, může být ale také třeba Reblochon. Sýr rozřízněte a lehce vydlabejte. Na pánvi si osmažte jarní cibulku s pancettou, do vychladlé směsi dejte vydlabaný sýr a vše dejte zpátky do sýru. Zabalte do alobalu a grilujte. Náplň můžete vylepšit třeba lanýžovou Tartufatou, bylinkami nebo i ovocem, jako je červený rybíz a maliny. Grilujte jen z jedné strany a krátce.

Nebojte se kozy
Kozí sýry jsou čím dál oblíbenější. Vy si je můžete udělat i na grilu. Doporučujeme například kozí Chévre. Sýr je poměrně měkký, takže ho buď grilujte jen velmi krátce nebo ho zabalte pečlivě do slaniny. Můžete ho položit i na krajíc chleba a nechat jen změknout. Hodí se výborně na všechny saláty. Když k nim navíc přidáte blanšírované sladké hrušky, budete králem grilování. „Nezapomeňte na závěr salát pokapat dobrým olivovým olejem. Přidat můžete i pražená semínka, mandle nebo vlašské ořechy,“ přidává svůj tip sýrař z Boutique Gurmán Dominik Drmela.

 

04298-salatakozi_chevre.jpg

 

Žampiony s novou chutí
Taky vám chutnají žampiony? Budou chutnat ještě více, když do nich dáte sýr. A to ne ledajaký. Honem zapomeňte na nivu a sáhněte raději třeba po Danablu Danih Blue nebo Bleu d´Auvergne. Z žampionu vyřízněte nožičku a dejte kousek sýru. Tak jednoduché to je. Položte opatrně na gril nebo ještě lépe použijte grilovací mističky. Po takových žampionech se jen zapráší, takže zajásáte, když objevíte v lednici ještě cuketu. Stačí rozříznout podélně, vydlabat a dovnitř dát rovněž tento sýr. Můžete přidat i pancettu. Vězte, že po takovém předkrmu už možná nebude chybět ani flákota masa.

Tradičně netradiční cheeseburger
Sýrové variace vám sice chutnají, ale přece jen preferujete maso? Udělejte si tedy hamburger, ale oživte ho sýry. „Doporučujeme třeba vyzkoušet hoblinky sýru Old Rotterdam. Osobně mám moc rád i Alpský horský sýr. Pro náročné ale máme kvalitní farmářský sýr s lanýži. Když si k němu uděláte domácí majonézu s lanýžovou Tartufatou, k tomu ugrilujete pěkný šťavnatý burgr, přidáte grilovanou cibulku a rukolu, máte ten nejlepší hamburger na světě. Samozřejmě nesmíte ošidit housku, na té totiž strašně záleží,“ radí Dominik Drmela. Jedním dechem dodává, že k takové dobrotě doporučuje lehké a svěží Frizantte.

 

04298-burgr.jpg

 

 

 

! ČLÁNEK V AKTUÁLNÍM ČÍSLE ČASOPISU !


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz