Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Objevte zblízka Jídlo zblízka

Objevte zblízka Jídlo zblízka

17. 7. 2013 – BRNO – Festival dobrého jídla a pití již běží v plném proudu, ovšem zdaleka nekončí. Nechte se pozvat na akce festivalu Jídlo zblízka, který chce návštěvníkům přiblížit původ surovin, jejich cestu, jejich „životní příběh“.

Jídlo zblízka od 8. do 31. července a na festivalu Jídlo z blízka v Brně se vaří lahůdky z regionálních surovin. Nechybí ani kurzy vaření a degustace vín.

 

Dílny: Ukázka výroby sýru od podojení kozy až po lahodný sýr

Kdy: 20. 7. od 14 hodin

Kde: U Fidela, Masárova 7, Brno – Líšeň

Přijďte se podívat, jak se vyrábí čerstvý kozí sýr. Předvedou vám to manželé Hrbkovi z Ekofarmy Hvozd u Prostějova.

Ekofarma Hvozd se zabývá chovem ušlechtilých bílých koz, skupinky mléčných krav a chovem masných ovcí. Z kozího mléka vyrábí sýry a další výrobky. Ivan Hrbek je dlouholetým úspěšným „bojovníkem“ proti byrokracii v oblasti výroby na farmách, nenechte si ujít jeho vtipné glosy na adresu byrokratů v Bruselu a Praze.

Přímo v dílně si budete moci sýry z Ekofarmy Hvozd zakoupit. Kapacita 100 míst

Víno z blízka: Ochutnávka vín z Vinice-Hnanice za doprovodu cimbálu

Kdy: 20. 7. od 19.00

Kde: U Fidela, Masárova 7, Brno – Líšeň

HISTORIE

Malebná obec Hnanice leží na hranicích s Rakouskem obklopená vinicemi – ty se zde připomínají v písemných pramenech již v roce 1201. Od roku 2003 zde působí vinohradnická firma Vinice Hnanice, která si dala za úkol obnovit v plné slávě tradici hnanického vinohradnictví založenou na terroir zdejších vín.

PŮVOD HROZNŮ

Společnost Vinice Hnanice hospodaří na 140 ha vlastních mladých vinic v tratích Knížecí vrch, Fládnická, U chlupa a U kapličky s odrůdovou skladbou Sauvignon, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Tramín červený, Pálava, Rulandské modré a Zweigeltrebe. Vedle toho obhospodařuje dalších 124 ha ve Vrbovci a v Jaroslavicích.

TERROIR

Všechny vinice jsou zařazeny do integrované produkce a hnanické dokonce leží v ochranném pásmu Národního parku Podyjí. Díky tomu vyplývají i velmi přísné požadavky na ekologický způsob hospodaření.

Po úspěších na „Chardonay du Mond“ a „AWC Wiena“ se vína z vinařství Vinice-Hnanice výborně umístila také na soutěži „Sélections modiales des vins Canada – International Wine Championship“. Chardonnay 2011 výběr z hroznů získalo zlatou medaili a Pálava 2011 výběr z hroznů oceněná stříbrnou medailí získala v konkurenci bílých vín z celého světa jako jediná cenu VinoFed Award. Kapacita: 100 míst

Dílny: Sklizeno prezentuje - cidre Premier není jabčák

Kdy: 23. 7. od 19.00

Kde: Pavillon, Jezuitská 6, Brno

Existuje tolik druhů cidru, jako jeho výrobců. Přijďte se seznámit s Cidrem Premier – českým jemně perlivým jablečným vínem – a jeho výrobci z Cidrerie.

Cidrerie vznikla v roce 2010 se zájmem rozvíjet a propagovat přírodní metodu zpracování cidru v Česku. Seznámíte se s jednotlivými fázemi výroby Cidru od sadařství přes výběr směsí jablek, lisování moštu až po následné dlouhé zrání cidru v tancích a dozrávání v lahvích. Cidre Premier není sířený, pasterizovaný, filtrovaný ani sycený.

Na ochutnávce se představí ročník 2012 – suchý, polosuchý a letos i sladký cidre ve variaci tradiční a výběrové směsi jablek. Některé vzorky ještě mladé, stále dozrávající v lahvi. Kapacita: 30 osob

 

Dílny: Tradiční hovězí netradičně

Kdy: 26.7. od 17.00

Kde: Kavárna Dvorek pod Petrovem, Petrov 1, Brno

Šéfkuchař kulinářského studia Divoká vařečka Radim Procházka a jeho kolega Jakub Škaroupka vám představí přípravu steaků. Ochutnat budete moci degustační talíř s přílohou:

  • salát s medovo hořčičným semínkem
  • Domácí chléb z rozmarýnem
  • Omáčka z červeného vína

Řeznictví Steinhauser vám ukáže, co je například loupaná plec – Top Blade steak, hovězí krk – Neck Fillet steak, hovězí zadní (vrchní šál)  – Topside steak, či hovězí zadní  – ball tip steak.

Součástí dílny je také degustace vín Stanislava Mádla z Velkých Bílovic.

Dílna proběhne v Kavárně Dvorek pod Petrovem. Kapacita: 30 míst

Víno z blízka: Sklizeno prezentuje: autentická vína s Bogdanem Trojakem

Kdy: 30. 7. od 19.00

Kde: Pavillon, Jezuitská 6, Brno

Poznejte moravská vína v jejich přirozené podobě

Vína našich předků možná nebyla tak uhlazená a vycizelovaná jako mnoha dnešní. Určitě však byla autentická. A právě onu autenticitu si vepsala do štítu skupina moravských vinařů, které spojuje nejenom stejná regionální příslušnost, ale především snaha o přípravu hodnověrných, rukodělných vín a v neposlední řadě i hlubší zájem o starou vinařskou krajinu, již svými vinohrady dotvářejí.

Seznam vín na degustaci, kterou povede Bogdan Trojak

  • Muškatel 2012 (Veltlínské zelené) Jaroslav Osička
  • Gruner Veltliner DAC 2012 Herbert Zillinger
  • Kambrium 2011, Dobrá vinice
  • Ryzlink Vlašský 2011, Martin Hlubovič
  • Řezlík 2011, Bogdan Trojak
  • Pinot Gris 2011, Petr Kočařík
  • Karmazín 2011, Petr Koráb
  • Modrý Portugal 2011, Petr Kočařík
  • Cabernet Sauvignon 2011, Ota Ševčík

Změna vzorků vyhrazena. Kapacita: 30 osob


Speciální degustace: Ochutnávka Hanácko Slovácké kuchyně s víny u cimbálové muziky

Kdy: 31. 7. od 17.00

Kde: Bohéma, Rooseveltova 7, budova Janáčkova divadla, Brno

Krajem beze stínu nazval kdysi spisovatel Jan Herben kraj na jižních svazích Ždánického lesa. Dnes mu říkáme Hanácké Slovácko či Ždánsko, Kloboucko a Hustopečsko. Všechna tato jména popisují Bohem požehnaný kout Jižní Moravy, kde slunce bez milosti pálí na rozlehlé vinice, ovocné sady i lidská obydlí. Kde lidé dodnes žijí svými tradicemi, kde lidová hudba, zpěv či vlastní kroj nejsou prázdnými pojmy. (Úryvek z knihy Kuchyně Hanáckého Slovácka)

V ceně vstupného 100 Kč/osobu je sklenička uvítacího medailového rosé a beseda u cimbálu s cimbálovou muzikou Šmytec.

Z regionálních Hanáckoslováckých specialit Pohlreichem oceněná kuchyně Bohémy připraví:

  • Škvarková pomazánka na chlebě z Bořetické pekárny – 29 Kč
  • Kuřecí jatýrka v sádle – 29 Kč
  • Zeleninové lečo na topince – 59 Kč
  • Kuřecí obíračka s cibulkovou máčkou – 79 Kč
  • Pečena krkovička s dvojctihodným zelí, bramborový knedlík s houskou – 89 Kč
  • Hustopečský flamendr – 89 Kč
  • Tvarohové guliváry – 29 Kč
  • Přesňáky – 29 Kč

Se svými víny přijedou typičtí zástupci tohoto regionu, významní a oceňovaní vinaři Josef Valihrach z Krumvíře, František Mádl z Velkých Bílovic a Jan Stávek z Němčiček. Jejich vína budete moci přechutnávat v průběhu celého večera.

Za příznivého počasí se bude ochutnávka odehrávat na krásné terase restaurace Bohéma s výhledem na park Koliště. Kapacita: 80 míst

 


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: Jídlo z blízka.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz