Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Kročilova slivovice? Jedině ročník 09!

Kročilova slivovice? Jedině ročník 09!

2. 2. 2012 - VČELARY - Včelarská baňka, symbol milovníků slivovice, je zase doma! Od Samka z Kněžpole se stěhuje tam, odkud ji přebíral, tedy ke Kročilům! Tato včelarská rodina totiž vypálila kouzelnou slivovici ročník 2009, s kterou před dvěma vyhrál mladý Ota a letos jeho otec Laďa!

„Není to stejná slivovice,“ hájí se mladý Kročil oděn do slušivé zástěry, ve které v sobotu obskakoval Babskou komisi. „Ten rok jsme vypálili tři várky. S jednou jsem vyhrál já, s tou druhou dnes otec a kvalitu té třetí už nikdo neochutná, je vypitá!“

O tom, že chlapi Kročilovi pálenkám rozumí, svědčí fakt, že pokaždé se jejich vzorky dostaly mezi jedenadvacet nejlepších. Nejinak tomu bylo i letos. V konkurenci 112 vzorků, z nichž bylo 28 letních kvasů, nenašli konkurenci. A to dvě třetiny pálenek byly přespolní!

Stejně jako minulý rok nestihla prsatá včela změnit majitele v tříkrálovém období. Sebevražda bílovického starosty jí o měsíc prodloužila pobyt v sousedním Kněžpoli. Až uplynulou sobotu ji Samek v kroji vrátil zpět do Včelar. A tady také rok zůstane!

Na slavnostním vyhlášení Včelarské baňky se tradičně koštovalo a tančilo na písničky od cimbálové muziky Včelaran. Hřebem večera se stalo dekorování těch nejlepších za úžasné atmosféry vyvolané hojně zastoupenou mladou generací.
Prezident koštu Fanek Janků dekoroval bílovického nestora Laďu Vymyslického ve stylovém tričku za nejlepší hruškovicu, Moniku Špačkovou za nejstarší vzorek nalezený na hůře (hruška, 1995), nejvzdálenější vzorek Pepy Bětáka až z německého Frankfurtu nad Mohanem. Titul Skokan roku získala Lidka Knapová.
„Poprvé vyslovuju její jméno a hned se ocitla ve finále,“ komentoval prezident Fanek, který poprvé dekoroval Trnkového Matěje.

„Po deseti letech bylo načase přijít s novou anketou,“ přiznal tajemník Ivan Křemeček a vysvětlil, že Trnkového Matěje dostane ten, kdo spáchal počiny pro nebo proti věhlasu slivovice.
Letos byli nominováni: Boris Štefánek za pokus dostal vápno do pálenky, Hugo Luběna za rozbití desetilitrového demižonu plného slivovice a třetím nominovaným a zároveň vítězem se stal Tonda Dohnal, který „věnoval“ svoji pálenici do Muzea lidových pálenic ve Vlčnově.

Na jedenáctém ročníku recesistického koštu padl degustátorský hattrick. Postaral se o něj Jaroslav Hubáček, primáš CM Včelaran, který se potřetí stal nejlepším degustátorem, tentokrát vyhmátl nultý vzorek s Laďou Knotovým.

Stylové tričko, květina, dřevěná replika prsaté včely a vítězná plaketa na zeď se po roce vrací na zeď ke Kročilům. Syna nahradil otec, kterého zpráva o vítězství srazila na kolena! Stejně jako pořadatele žízeň přítomných. Opět se vypily všechny vzorky, a tak nultý vzorek pro příští ročník bude muset opět vzniknout z poslévaných zbytků včelarských občanů.

Včelarská baňka je oblíbenou akcí také pro Policii České republiky. Celou neděli křižoval vůz s nápisem Pomáhat a chránit obec Bílovice a příslušníci dokonce nechali několik lidí opouštějících kostel po nedělní mši vozem dýchat! Naštěstí se tato nezvyklá tečka obešla bez následků.

PAVEL PAŠKA, autor je šéfredaktorem DOBRÉHO DNE, www.idobryden.cz

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz