Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

CO MŮŽEME OČEKÁVAT OD VYNIKAJÍCÍ ZMRZLINY?

CO MŮŽEME OČEKÁVAT OD VYNIKAJÍCÍ ZMRZLINY?

7. 6. 2018 - Zmrzlinová sezona je tu. Jak poznáme kvalitní zmrzlinu a co už je v ní špatně?

 

 

 

 

 

 

 

Co ovlivňuje její výrobu a jaké jsou aktuálnítrendy, jsme se zeptali Ivana Suška, specialisty ze společnosti CESK, která je dodavatelem zmrzlinových strojů a souvisejícího vybavení.

04242-DSC06792.jpg

 

 

Jak má chutnat zmrzlina?

První vjem bude krémovitost studené masy,kterou si vložíme do úst. V dobré zmrzlině cítíme úplně hladkou strukturu, kterou nenarušují žádné kousky ledu ani hrubá struktura samotné zmrzliny. Přípustné jsou samozřejmě kousky použitého ovoce, nebo oříšků. Při rozpuštění zmrzliny v ústech začneme pociťovat příchuť zmrzliny,kterou bychom měli rozeznat podle jazyku,ne podle cedulky ve vitríně.

 

Jak takovou zmrzlinu vyrobíme?

Dobrá zmrzlina má tři pilíře. Vyváženou směs. Stroje, na kterých zmrzlinu vyrobíme, a obsluhu,která pak se zmrzlinou bude pracovat. Když jejeden z těchto pilířů slabý, tak se kýženého výsledku nikdy nedopracujeme. Zmrzlinová směs se skládá z pěti základních složek, které se nerady mísí. Voda, tuk, bílkoviny, cukry a vzduch.Je proto klíčové, aby receptura byla správně vyvážena, aby zmrzlina ve vitríně netekla, nebo nebyla zmrzlá na kámen a přitom měla správnou hladkou strukturu. U točené zmrzliny se dá na moderních strojích ovlivnit tuhost, ale směs musí být také vyvážená. Kvalitní stroje pak zmrzlináři ulehčují práci, protože výroba v nich může být po prvotním nastavení automatická.U strojů na točenou zmrzlinu se na nejlepších strojích dají nastavovat jednotlivé příchutě nezávisle a na jednom stroji pak můžeme vyrábětzmrzliny na odlišných základech s jinou teplotou servírování.

 

Jaké jsou trendy ve výrobě zmrzliny?

V České republice je dlouhodobě nejprodávanější točená zmrzlina. Žhavou novinkou letošní sezony jsou stroje řady GX. Použitím tohoto stroje totiž odpadá mnoho starostí, které přinášejí stroje na kopečkovou a točenou zmrzlinu.Tyto stroje v sobě kombinují výrobník s vitrínou a konzervátorem. Na rozdíl od kopečkové a točné zmrzliny jsou vhodné také pro provozy,kde zmrzlina není nosným produktem. Na výrobu zmrzliny při použití tohoto stroje totiž není nutné žádné zázemí. Stroj se může postavit i k stávajícímu baru, jako doplněk v kavárně nebo restauraci. Díky udržovacímu a nočnímu režimu je zmrzlina každý den vyrobena čerstvě.

 

04242-cesk_stroje.jpg

 

 

Jak zjistíme, že něco není v pořádku?

Zmrzlina je už ve vitríně na první pohled lesklá až slizká. Na jazyku cítíme hrubou strukturu, v extrémním případě až „kapičky“ledu. Chuť je nevýrazná a nevyvážená, protože jednotlivé složky zmrzliny se od sebe špatným výrobním postupem nebo skladováním začali oddělovat. Zmrzlinová směs je totiž od přírody nestabilní a jen při správné manipulaci z ní může být vynikající zmrzlina.

 

Chtěl bych vyrábět a prodávat zmrzlinu.Co dál?

Téma výroby a prodeje zmrzliny je pro jeden krátký článek moc obsáhlá. Pokud se mi však podařilo vyvolat ve vás zvědavost a výrobou zmrzliny byste se chtěli zabývat více do hloubky, určitě vás rádi přivítáme v prostorách naší firmy, kde disponujeme vším od školící místnosti až po kvalitní servis všech zařízení, které naše firma nabízí.

 

04242-vitriny.jpg

 

 

 

 

! ČLÁNEK V AKTUÁLNÍM ČÍSLE ČASOPISU !

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz