Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Ztracené kouzlo gastronomie 2. pol. 19. století

Ztracené kouzlo gastronomie 2. pol. 19. století

9. 8. 2013 – PRAHA – Nahlédnout pod pokličku a objevit ztracené kouzlo gastronomie druhé poloviny 19. století lze na výstavě Krmě – jídlo – žrádlo, kterou připravilo Národopisné muzeum v Praze.

Jídlo na výstavě sice neuvidíte, neboť je již dávno snědené, zato vám je přiblíží různé předměty, které se k dané době vztahují nebo ji symbolizují, jako jsou stolní servisy, příbory, prostírání, kuchyňské nádobí a náčiní, nádoby k uchovávání potravin a nápojů a makety pokrmů, ale především sociální a kulturní souvislosti stolování a stravování.

Právě v jeho rámci lidé z nejrůznějších vrstev vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská či magická pravidla, zvyky a obyčeje. Výstava představí jak stravování venkovského lidu a nejširších vrstev české společnosti, tak i měšťanstva a aristokracie.

Půjde nejen o historické proměny používaných předmětů, ale také o jídelní kulturu jako celek, obřad. V jídelníčku se odrážel vývoj zemědělství, průmyslová revoluce, import surovin ze zámoří i globalizace. Na výstavě nebudou chybět dobové názory na zásady správné výživy ani lidové tradice a pověry.

Komisař Petr Janeček uvádí, že se výstava nezabývá jen jídlem a jeho konzumováním, ale také jeho přípravou. Návštěvníci proto mohou objevovat různé pomůcky, i prostírání, které používali lidé různých sociálních vrstev v druhé polovině 19. století. Dozvíte se, jak lidé nahrazovali pšeničnou a žitnou mouku, které patřily k dražším. Když byla nouze, vzaly kuchařky zavděk i mletými žaludy, kaštany nebo třeba stromovou kůrou. Když byl nedostatek zeleniny, zas vypomohly divoké byliny jako kopřivy, lebeda či šťovík.

Přívrženci tradiční české kuchyně budou nadšení z expozice receptů a kuchařek včetně publikací proslulé Magdaleny Dobromily Rettigové.

Výstava končí již 18. srpna 2013, proto by si všichni zájemci měli pospíšit.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: www.nm.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz