Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Nedělní Záhlinické hody

Nedělní Záhlinické hody

11. 8- 2014 - HULÍN – Malá obec Záhlinice, která je nyní jednou z částí Hulína, vnímavým návštěvníkům může nabídnout řadu zajímavostí. Podél železničního koridoru Přerov – Břeclav je vedena cyklostezka č. 5181, procházející z Otrokovic do Hulína. Z ní lze odbočit do Kroměříže cyklotrasou č. 5034 mezi Záhlinické rybníky, pocházející z 15. století, jejichž území je významnou ptačí rezervací a zimovištěm mnoha ptačích druhů. Od rybníků vede naučná stezka Zámeček, která směřuje do Kroměříže. Svým profilem a povrchem je ideální pro in-line bruslaře.

Podél železničního koridoru Přerov – Břeclav je vedena cyklostezka č. 5181, procházející z Otrokovic do Hulína. Z ní lze odbočit do Kroměříže cyklotrasou č. 5034 mezi Záhlinické rybníky, pocházející z 15. století, jejichž území je významnou ptačí rezervací a zimovištěm mnoha ptačích druhů. Od rybníků vede naučná stezka Zámeček, která směřuje do Kroměříže. Svým profilem a povrchem je ideální pro in-line bruslaře.

Ze Záhlinic pochází František Skopalík, nejvýznamnější propagátor moderního polního hospodaření své doby v Rakousko-Uhersku. František Skopalík byl velkým vlastencem, nosil hanácký kroj a mluvil vždy česky. Jeho zásluhou je do základů Národního divadla v Praze vložen základní kámen vylomený ze skály na Slivotíně s nápisem „Záhlinice na Moravě. Tobě , vlasti, ku oslavě.“ František Skopalík na slavnosti pokládání základního kamene hovořil za Moravany. Také byl poslancem Zemského sněmu Moravského a od roku 1879 poslancem Říšského parlamentu.

V neděli 17. srpna zve Město Hulín spolu s místním Sborem dobrovolných hasičů a Muzeem Fr. Skopalíka na Záhlinické hody, které se dopoledne uskuteční na návsi, odpoledne v Muzeu Fr. Skopalíka. Bohaté občerstvení je samozřejmostí.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.vychodni-morava.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz