Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Originální jednoduché recepty s tuňákem na celý den

Originální jednoduché recepty s tuňákem na celý den

26. 1. 2015 - Značka Calvo se spojila s výživovou poradkyní Ivou Veselou a společně připravily nové recepty pro všechny, kteří se chtějí v roce 2015 stravovat zdravěji a cítit se lépe.

Celkem čtyři recepty pro celý den - snídaně, oběd, večeře i tip na chutnou svačinu, byly sestaveny tak, aby obsahovaly vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků jak živočišného, tak rostlinného původu.

Poradkyně Iva Veselá se zaměřila na tuňákové recepty s radostí, jelikož rybí maso na talířích českých strávníků i přes veškerou osvětu bohužel stále zaostává. V jídelníčku chybí především velmi zdravé mořské ryby, mezi kterými právě tuňák představuje jeden z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin. „Omega-3 mastné kyseliny obsahují celou řadu látek s pozitivními zdravotními účinky. Působí příznivě na snížení krevního tlaku, mají vliv na snížení hladiny tuků v krvi, rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a také podporují imunitní systém a centrální nervovou soustavu,“ říká Iva Veselá, „díky dostupnosti kvalitního tuňáka v konzervě lze jíst ryby i několikrát za týden, a dopřát tak tělu potřebný příjem zdravých tuků.“

Zimní a jarní měsíce jsou pro změnu stravovacích návyků ideální, protože představují ten správný čas, kdy začít se zdravým životním stylem. A navíc budete už v létě vypadat skvěle! Aby recepty přinesly kýžený efekt, měly by být lehké, plné vitamínů a minerálních látek, ale zároveň musí být také chutné a syté.

Snídaně


Tuňákové palačinky

Vynikající tuňákové palačinky si můžete připravit o víkendu, ale i ve všední den. Běžně se palačinky připravují z mouky. V tomto receptu jsou ale použity ovesné vločky, protože mají nižší glykemický index než mouka a lépe udrží stabilní hladinu krevního cukru. Recept je vyvážený i z hlediska tuků, takže cholesterol zůstává pod kontrolou. Palačinky si můžete připravit také dopředu a nechat v lednici uležet a ráno jen zabalit se sebou.

Doba přípravy: 35 minut


Palačinky (4 osoby):

 

* 140 g mletých ovesných vloček

* 250 ml polotučného mléka

* 2 vejce

* sůl

* rostlinný olej

 

Náplň:

 

* 160g konzerva tuňáka Calvo ve vlastní šťávě

* 1 ledový salát

* 200 ml bílého jogurtu

* 1 menší cibule

* ½ sklenice sterilované kukuřice

* 2 lžíce sekaných vlašských ořechů

* 2 lžíce sušených brusinek

* 1 PL* dijonské hořčice

* citrónová šťáva nebo ocet Balsamico di Modena

* zeleninové koření nebo koření na ryby

* pepř

 

Postup:

Cibuli a salát nakrájíme na drobné kousky a promícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. Směs dochutíme podle potřeby a uložíme stranou, aby měla pokojovou teplotu. V mléce rozmícháme vločky, vejce, přidáme špetku soli a necháme chvíli odležet, aby vločky nasály tekutinu. Na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Každou palačinku naplníme tuňákovou směsí, srolujeme do rolky a podáváme se zbytkem nakrájeného salátu.

Oběd

 

Tuňákový salát s kuskusem

Jednou z chyb ve stravování je, že si lidé k salátům zapomínají přidat pečivo nebo přílohu. Samotný salát totiž energeticky nestačí a brzy po něm budete mít hlad. Je tedy zapotřebí mít u salátu sacharidy, aby bylo jídlo vyvážené a zasytilo na delší dobu. Je třeba, aby byl jídelníček z dlouhodobého hlediska vyvážený a zasytil. V tomto salátu byl zvolen jako zdroj kvalitních sacharidů celozrnný kuskus. Pokud si potřebujete hlídat hladinu cholesterolu, můžete vejce nahradit hrstkou vařených luštěnin.

 

Doba přípravy: 25 minut

 

Ingredience (4 osoby):

 

* 250 g celozrnného kuskusu

* 400 g směsi z listových salátů

* 2 konzervy tuňáka Calvo v oleji

* 80 g zelených nebo černých oliv

* 4 vejce

* cherry rajčata

* červená cibule

* citrónová šťáva

* ocet Balsamico di Modena

* olivový olej

* sůl, pepř

* zeleninový vývar nebo sypký bujón bez glutamátů

* čerstvé bylinky podle chuti

 

Postup:

Kuskus uvaříme v zeleninovém vývaru nebo ve vodě s rozpuštěným bujónem. Po uvaření ho necháme chvíli dojít pod pokličkou a poté vidličkou načechráme. Vedle kuskusu uvaříme 4 vajíčka natvrdo a oloupeme. Zeleninu nakrájíme na drobné kousky, promícháme s ostatními ingrediencemi a vychladlým kuskusem. Salát podle potřeby dochutíme solí a pepřem, ozdobíme vejci nakrájenými na čtvrtiny a čerstvými bylinkami.

 

Večeře

 

Tuňák s cizrnou a parmezánem

Cizrna má zastoupení mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny podporující střevní peristaltiku. Obsahuje železo, vápník, hořčík i draslík a v kombinaci s tuňákem představuje ideální kombinaci zdravých rostlinných a živočišných tuků. Kombinace s řeckým jogurtem chutná skvěle a zároveň představuje zdravou variantu ve srovnání s majonézou nebo jinými dresinky.

Doba přípravy: 20 minut

 

Ingredience (4 osoby):

* 1 filé z tuňáka Calvo ve vlastní šťávě

* 1 sklenice cizrny

* 100 g rukoly

* 100 g řeckého jogurtu

* 40 g strouhaného parmazánu

* 3 šalotky

* 2 PL* vinného octa

* 1 PL* olivového oleje

* 1 chilli paprička

* 1 stroužek česneku

* 1 ČL** mleté (uzené) papriky

* sůl, pepř

* celozrnné pečivo

 

Postup:

Na rozpálené pánvi orestujeme nakrájený česnek, šalotku, přidáme sůl, pepř a nakrájenou chilli papričku. Po 2 až 3 minutách vmícháme okapanou cizrnu a necháme ji prohřát. V míse smícháme řecký jogurt, vinný ocet, mletou papriku a promícháme s mírně vychlazenou směsí z pánve. Podle potřeby dochutíme kořením. Na talíř rozložíme rukolu, na ni navršíme směs z pánve a poklademe kousky okapaného tuňáka. Nakonec vše posypeme strouhaným parmezánem a podáváme s celozrnným pečivem.

 

Tip na svačinu

Tuňákové muffiny

Celozrnná mouka je zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Na rozdíl od bílé mouky, která je na tyto živiny chudá. Muffiny jsou ideální svačinkou pro děti, ale i dospělé. Pokud nejsou děti na výraznější chuť celozrnné mouky zvyklé, můžete polovinu mouky nahradit za jemnější celozrnnou grahamovou mouku, kukuřičnou mouku nebo za ovesné vločky.

Doba přípravy: 40 minut

 

* 1 šálek celozrnné mouky

* 1 menší strouhaná cuketa

* 1 konzerva tuňáka Calvo v tomatové omáčce

* 2 vejce

* 1 PL* lněného semínka

* 1 lžička hořčice

* strouhaný sýr na posypání

* sůl, pepř, koření na ryby podle chuti

* 1 ČL** kypřicího prášku bez fosfátů

 

Postup:

Bílek vyšleháme na tuhý sníh. Všechny ingredience smícháme dohromady a vmícháme sníh z bílku. Vzniklé těsto vkládáme do vymazaných formiček na muffiny. Nakonec posypeme malým množstvím oblíbeného nastrouhaného sýra. Muffiny pečeme dozlatova na 170 °C.

TIP: Namísto mouky můžete použít i vařenou quinou nebo bulgur.

Více receptů a informací najdete také na facebookových stránkách společnosti Calvo: https://www.facebook.com/CalvoCR

*polévková lžíce

**čajová lžíce

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.bestcg.com
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz