Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

2015 lahví požehnané velikonoční várky Pilsner Urquell míří do Vatikánu, s ní i speciální dar pro papeže

2015 lahví požehnané velikonoční várky Pilsner Urquell míří do Vatikánu, s ní i speciální dar pro papeže

31. 3. 2015 – PLZEŇ - Požehnaná várka Pilsner Urquell, rozdělená symbolicky do 2015 třetinkových lahví, dnes opustila historické brány plzeňského pivovaru a míří do srdce Říma. Várka, kterou před pěti týdny požehnal plzeňský biskup Monsignore František Radkovský, bude totiž už popáté součástí vatikánských oslav velikonočních svátků.

Do Vatikánu putuje společně se speciálním darem pro papeže Františka z dílny předního českého designera Bořka Šípka. Sváteční dar plzeňského pivovaru a občanů města Plzně předá papežské kurii ve Vatikánu starší obchodní sládek Václav Berka.

Předání velikonočního daru se v městském státě Vatikán uskuteční v úterý 31. března. Plzeňský sládek Václav Berka slavnostně odevzdá 2015 třetinkových lahví požehnaného piva k rukám asesora Mons. Petera Briana Wellse a ležák se stane jako každoročně součástí oficiálních velikonočních událostí a významných návštěv ve Vatikánu. Nejprve však musí pivo překonat vzdálenost téměř 1 300 kilometrů.

I letošní plzeňská zásilka do Říma se nese ve znamení originality. Spolu s plzeňským pivem jede do Vatikánu také designový pivní půllitr, jež pochází z dílny světoznámého českého umělce a výtvarníka Bořka Šípka. Bude věnován papeži Františku. „Už v návrhu daru jsem se snažil spojit prvky křesťanské a pivní tématiky. Pohár tak částečně symbolizuje tradiční víru, odkazuje však pojetím i k jiskrnému a čistému pivu,“ charakterizuje svoji práci Bořek Šípek. „Aby vznikl tento originál, museli jsme ve sklárnách v Novém Boru vyrobit několik kusů prototypů. Bylo potřeba doladit všechny detaily, aby byl finální výsledek co nejlepší,“ říká Šípek.

Skleněný pohár vznikal v průběhu února a března v novoborském sklářském studiu Anežka. Místní tým sklářů, který na půllitru pracoval, spolupracuje s Bořkem Šípkem už od roku 1982. Pro dokonalý tvar musela nejdříve vzniknout perfektní dřevěná forma na míru, do které pak bylo sklo vyfoukáno za pomoci sklářské píšťaly. Vlastní technologie výroby byla plně ekologická, založená pouze na manuální zručnosti a kapacitě plic sklářů.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: monika.horinkova@amic.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz