Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Na střechu vysočanského Clarionu dorazilo 60 tisíc včel z Pardubic

Na střechu vysočanského Clarionu dorazilo 60 tisíc včel z Pardubic

6. 5. 2016 - PRAHA – Pražský Clarion Congress Hotel Prague přivítal na začátku letní turistické sezony neobvyklé hosty. Na střeše sedmipatrového hotelu byly slavnostně umístěny 4 úly, ve kterých našlo domov více než 60 tisíc včel.

Na úspěch budoucího chovu si stylově medovinou připil ředitel Clarion Congress Hotelu Prague, Miroslav Bukva s Obchodním ředitelem, Ondřejem Markem a Hlavním hotelovým technikem, Vladimírem Sieberem, který bude mít chov včelstev na starosti. „O projektu chování včel a využití medu pro vlastní účely jsme přemýšleli několik let. Vzhledem k současné situaci včelstev v Praze bylo obtížné získat potřebná povolení od Státní veterinární správy. Jsme rádi, že se to nakonec povedlo, včelstvům se dostalo náležitého přivítání hodného prestižní státní návštěvy. Letošní 20. květen, Mezinárodní den včel a včelařství oslavíme letos stylově,  již se včelami na střeše,“ řekl ředitel hotelu, Miroslav Bukva.

02672-Clarion_24.jpg

Umístění úlů předcházela řada přípravných fází, pro potřeby chovu musela být zřízena servisní místnost a byl zpevněn pochozí povrch střechy. Prvním krokem k přivítání nových včelích hostů byl příkrm cukrem a soudek s vodou a korkovými zátkami, aby se včely mohly pohodlně napít a nemusely vodu hledat. Vedení hotelu myslelo i na veškerá bezpečnostní opatření. „Vybírali jsme speciální druh včelího plemene Sklenar, který má minimální rojivost a je klidný. Je tedy ideální do městské zástavby. Úly jsou navíc natočeny přímo na zelené plochy na stranu budovy, kde nejsou otevíratelná okna. Včelám nic nebrání zalétnout si přímo pro sladinu do nedalekého parku,“ uvedl Vladimír Sieber z Clarion Congress Hotelu Prague. Doletová vzdálenost včel je obvykle 3 kilometry, v okolí vysočanského hotelu a blízkém okolí je pro včelstva dostatek zelených ploch.

02672-Clarion_vcely__16.jpg

„Výnosnost a kvalita medu ve městě je překvapivě dobrá, odpadají zde komplikace s koktejlem  pesticidů, se kterým se můžeme setkat na některých jednodruhových loukách. V Praze je i pěkná pestrost rostlin. První výnosy medu očekáváme již v červnu,“ dodal Vladimír Sieber, který se chovu včel věnuje i ve svém volném čase. Medu by při současném rozvoji včelstev mohlo být až 40 kilogramů. Plány s využitím medu má především v gastronomii restaurace Benada. „Do budoucna bychom rádi obohatili vlastním medem snídaně pro naše hotelové hosty, případně jako dárek pro naše obchodní partnery,“ uvedl ředitel hotelu, Miroslav Bukva.

02672-Marek_Bukva_Sieber_Pleskac.jpg

Clarion Congress Hotel Prague se přidal k dalším institucím, které chovají na střeše včely, vlastní včelstva jsou umístěny například na střeše Národního divadla a hotelu Intercontinental.

Zdroj text a foto: Dana Belušová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz