Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

V pivovaru Zubr se diskutovalo o českém pivu

V pivovaru Zubr se diskutovalo o českém pivu

12. 10. 2016 - V pivovaru Zubr se sešli zástupci pivovaru a regionálních dodavatelů surovin s ministrem zemědělství ČR Marianem Jurečkou, aby společně diskutovali nad budoucnostní českého pivovarství, chmelařství a sladařství. Během návštěvy si také společně prohlédli areál přerovského pivovaru.

„Vážíme si toho, že si pan ministr zvolil jako cíl návštěvy právě náš pivovar jako zástupce tradičního českého pivovarnictví. Během návštěvy jsme hovořili nejen o důležitosti tradice a významu klasického způsobu vaření piva, ale také důrazu na spolupráci s regionálními dodavateli,“ popisuje cíl setkání Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Právě cestou podpory místních dodavatelů a pokračování v tradici českého klasického pivovarství se pivovar Zubr dlouhodobě ubírá. To, že je to správná cesta, kterou oceňují nejen konzumenti piva, potvrzují i ocenění, která pivovar sbírá na prestižních degustačních soutěžích. Nejnověji v září letošního roku, kdy v kategorii jedenáctistupňových piv zvítězil v soutěži České pivo 2016 ležák Zubr Grand.

02958-_MG_1002.jpg

Jedním z témat diskuze bylo také zvyšování výroby pivovaru Zubr, která byla v loňském roce nejvyšší za několik posledních let, a rozšiřování exportu do nových destinací. „Například v letošním roce pivovar poprvé vyvezl pivo do Izraele a očekává se, že celkový letošní vývoz do této země se bude pohybovat okolo tří až čtyř tisíc hektolitrů, což je pro nás významný objem,“ říká Tomáš Pluháček.

S otázkou rostoucí výroby také souviselo téma dodávek surovin, tedy konkrétně chmelu a sladovnického ječmene, které pivovar Zubr odebírá zejména od regionálních producentů, kteří se setkání také účastnili. Řešilo se proto nové nařízení Evropské komise týkající se snížení používání měďnatých sloučenin na chmelnicích ve formě fungicidů, tedy pesticidů používaných k hubení hub. Pěstitelé by od roku 2018 měli omezit fungicidy zhruba na polovinu, což je ale dle expertů příliš málo a mohlo by to ohrozit úrodu. A právě chmel představuje jednu ze základních surovin, bez které se výroba piva neobjede. „Pro nás je prioritní, abychom měli dodavatele, který nám bude schopen zajistit takto kvalitní chmel se stejným obsahem hořkých látek a silic, aby se naše pivo nezměnilo. Je pro nás v tuto chvíli nepředstavitelné, že bychom našli jiného dodavatele v zahraničí. Vítáme proto vyjádření ministra Jurečky, že ministerstvo bude na toto téma ještě vést s Evropskou komisí debatu, aby nedošlo k ohrožení kvality i kvantity českého chmele,“ dodává Tomáš Pluháček.

Text: Kateřina Vilímová, Foto: T. Pelech

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz