Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Počtvrté budou bojovat o juniorský titul Sommelier Moravy

Počtvrté budou bojovat o juniorský titul Sommelier Moravy

10. 11. 2016 - Asociace sommelierů ČR, pobočka Morava, pořádá 4. ročník soutěž sommelierů – Sommelier Moravy, který proběhne ve čtvrtek 24. listopadu v Louckém klášteře v královském městě Znojmě, tedy v jednom z nejvýznamnějších vinařských center jižní Moravy. Jedná se o soutěž v juniorské kategorii (do 21 let) se zaměřením na gastronomii, vína, vinařství a vinohradnictví České republiky a soutěžit v ní budou mladí, ale nadějní a šikovní sommelieři.

Letošní ročník je stejně jako ten loňský výjimečný tím, že den před samotnou soutěží, ve středu 23. listopadu, je pro soutěžící a jejich doprovod připravena exkurze do vinařství i Vino Hort v Dobšicích, kde se seznámí s technologiemi využívanými ve vinařství a zúčastní se degustace výjimečných vín.

Ve čtvrtek již vypukne to pravé soutěžení. Jednotlivé soutěžní kategorie jsou zaměřeny na zkvalitnění práce s vínem v gastronomii, konkrétně na zdokonalení znalostí, prezentace, podávání a uskladnění vín a jejich snoubení s pokrmy. Důraz je přitom kladen na prohloubení znalostí o vínech z Moravy a Čech. Soutěž Junior Sommelier Moravy se snaží vychovávat kvalitní pracovníky pro tento obor.

„Často se setkáváme s tím, že personál zná mnohá vína z různých koutů světa, ale o vínech z Moravy a Čech neví téměř nic. Naše gastronomie potřebuje výrazné posílení v personální oblasti, zejména lidmi, kteří vínu rozumí, fandí mu a jsou patrioti, a preferují tak vína z ČR. Proto je tato soutěž zaměřena výhradně na vína domácí produkce a tuzemskou gastronomii. O důležitosti kvalitního servisu nemluvě,“ říká ředitel soutěže František Koudela. Důležitou součástí celého dne budou přednášky odborníků: bude se hovořit o Národním salónu vín, o šlechtění odrůd či o výrobě jednotlivých druhů vín (viz program níže).

Jelikož se soutěž koná ve Znojmě, které letos slaví 790. výročí od povýšení na královské město, promítne se toto výročí i do soutěže. „Jednak budeme prostřednictvím soutěže tento významný mezník v historii připomínat, jednak jsme do programu zařadili i exkurzi a návštěvu památek s tématem Znojmo 790 a dokonce jsme do testu soutěže přidali otázku spojenou s vinařstvím a výročím,“ doplňuje Koudela.

03019-DSC_3629.jpg

Soutěž se koná za podpory Vinařského fondu ČR, města Znojma, Jihomoravského kraje a pod záštitou Ministerstva zemědělství. Více info o celé soutěži na www.sommeliermoravy.cz. Přihlášky do soutěže podávejte přes www.sommeliermoravy.cz/prihlaska. Jako divák či zájemce o přednášky se můžete registrovat přes info@sommeliermoravy.cz (uveďte jméno a e-mail).

Text a foto: Mgr. František Koudela

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz