Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Ještě do Silvestra ochutnejte pestré Jeseníky

Ještě do Silvestra ochutnejte pestré  Jeseníky

20. 12. 2016 - Barvité a silné chutě, variace jídel a nápojů, poctivá kuchyně, horské vůně prosycené pramenitou vodou, křišťálový vzduch provátý syrovým vichrem a oheň, který je základem teplého pokrmu na talíři. To je jídlo a pití Jeseníků.

TRADIČNÍ RECEPTY Z MÍSTNÍCH SUROVIN

Navštivte některou ze zapojených restaurací a poznejte chuť nejkrásnějších českých hor. Seznam restaurací a hospůdek, které vám dlouhodobě nabízejí v rámci svého stálého menu několik tradičních jesenických pokrmů naleznete níže. Tyto restaurace musí splňovat dvě podmínky: 1) Jsou připravené podle tradičního receptu pocházejícího z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. 2) Pro jejich přípravu byla použita aspoň jedna základní surovina pocházející od místních producentů či výrobců.

LOKÁLNÍ VÝROBCI A DODAVATELÉ

Naší snahou je také seznámit obyvatele a návštěvníky jesenických hor se zdejšími prodejnami biopotravin, produktů a surovin (farmářská zelenina a ovoce, masné produkty, mléčné výrobky, med...). Zároveň chceme upozornit na významné chovatele, pěstitele, výrobce a producenty, kteří působí v jesenických horách.

03103-aa4de07e-78d0-4e3c-a7d6-04aeb649f8ef_656_449_crop.jpg

PATRONI OCHUTNEJTE JESENÍKY

Mgr. Bohumila Tinzová, členka certifikační komise "Jeseníky - originální produkt" (MAS Horní Pomoraví) a autorka publikace Tajemství slezské kuchyně. Odbornice na historii, tradice, původní plodiny a suroviny. Restauracím pomáhá s výběrem jídla ze stávajícího jídelníčku, radí, která regionální surovina by byla vhodná pro jeho přípravu.

Olin Bezchleba, kuchař, který mimo jiné absolvoval stáže a praxe u světoznámých francouzských kuchařů a nyní se vrací z vysoké gastronomie k osvědčeným tradičním recepturám. Radí s přípravou a složením pokrmů.

KDY SE AKCE KONÁ?

Teď a pořád! Naší snahou totiž není krátkodobá iniciativa, která by jednoho dne začala a pak zase skončila. Ochutnávat Jeseníky můžete v létě i v zimě, letos i za rok. Chceme podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty v dlouhodobém horizontu.

03103-e9accead-1298-4291-a617-d8ff6a061aaa_656_449_crop.jpg

JAK SE ZAPOJIT?

Do Jeseníků patří tradiční kuchyně a místní suroviny! Máte to tak zařízeno nebo chcete mít? Provozujete restauraci nebo obchod s potravinami? Jste výrobce či producent produktů z jesenických hor? Pokud ano a pokud se chcete zapojit do iniciativy Ochutnejte Jeseníky, kontaktujte nás mailem na: lenka.dusova@jesenikytourism.cz

Tex a foto: Lenka Dušová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz