Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

KYSELICA A PAGÁČE. PRVNÍ ŠPETKA VALAŠSKÉ KUCHYNĚ

KYSELICA A PAGÁČE. PRVNÍ ŠPETKA VALAŠSKÉ KUCHYNĚ

24. 03. 2017 - Špetka Valašska, to je nový gastronomický pořad, který vás ve 12 dílech provede krásami a taji chutí a vůní valašské kuchyně. Natáčí ho štáb Regionální televize TVS pod vedením autora a režiséra Jaromíra Šallé a vařit jezdí z Kunovic do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Průvodkyní a kuchařkou je Vanda Vrlová, valašská patriotka a bylinkářka.

KYSELICA
NEJVĚTŠÍ KLASIKA VALAŠSKÉHO KRAJE

03271-201_kyselica.jpg

O  posledním  lednovém  víkendu  odvysílala  televize  TVS premiérový díl Špetky Valašska. A čím jiným by se mělo začít než pravou, poctivou kyselicou? A pokud byste si ji chtěli uvařit i doma, přinášíme vám recept.

Valašská  kyselica  je  chudá  a  bez  masa,  kam  se  hrabe  na  slováckou,  ale  v  jednoduchosti  je  krása – a chuť! Jako hustá sloužila i jako hlavní jídlo, a protože se dělala i v době zabíjaček, nebylo nikdy špatné do polévky ukrojit i kousek toho uzeného.

Suroviny:
30 dkg zelí
30 dkg zemáků
3 bobkové listy
5 kuliček pepře
hrstka kmínu
2 vajca
sůl
špetka mletého pepře
smetana
majoránka

Postup dle Vandy Vrlové:
„Vytáhneme z kameňáku zelí, nejlépe domácí nakládané v soli a kmínu, a pokráme, protože jak chlapom trčí od huby zelné fůsy, to vypadají jak kozli, a tak sa aj polévce říká Kozí brada. Dáme vody a vaříme, dokud zelí nezměkne. Přidáme koření: bobkový list, celý pepř, trochu kmínu. Dále pokráme brambory na kostičky a taky dáme vařit se solou a kmínem. Nikdy nevaříme zelí se zemňákama, nezměkly by. Uvařené brambory a měkké zelí smícháme dohromady a vaříme. Uděláme zátřepku z mouky a vody, vmícháme do polévky. Dvě vajca rozmícháme vidličkou a taky vmícháme. Finále je sladká smetana, protože kysaná by byla do kyselé polévky moc a má jen zjemnit chuť. Posypeme majoránkou, kterou rozdrtíme v dlaních, a vložíme dva plátky másla. Dovaříme, ochutíme pepřem a solí a tradá na talíř. A kemu chybí v kyselici něco červeného, tak si tam frkne na kousky uzeného, a je dlabanec jak do hory.“

ŠKVARKOVÉ PAGÁČE
NEOBYČEJNÉ PEČIVO

03271-202_pagace.jpg

Trvanlivé, voňavé a chutné. Samostatná svačinka pro děti nebo příloha k polévce. To jsou pagáče, jednoduché, ale neobyčejně chutné kousky pečiva, které k Valašsku patří stejně jako ovce a slivovica. A právě pagáče upekla Vanda Vrlová ve druhém dílu Špetky Valašska. Zkuste si pagáče upéct i doma, recept máte tady:

Suroviny:
25 dkg hladké mouky
30 dkg oškvarků
15 dkg sádla
kostka kvasnic
1 vajco
2 dcl vína
hrstečka kmínu
sůl
voda

Postup dle Vandy Vrlové:
„Nakrájíme  vepřové  sádlo na kostečky a dáme vyškvařit  na  škvarečky. Do  mísy  dáme  hladkou mouku, přidáme sádlo, vlažnou vodu nebo mléko, kvasnice, sůl, kmín a vajíčko. Zaděláme těsto, když se moc lepí, přidáme mouku. Pak přidáme oškvarky (ty  zásadně  čerstvé) a necháme vykynout. Vařečkou vytvarujeme pagáče velké asi jako  dlaň a dáme na vymaštěný plech. Potřeme vodou, posolíme a posypeme kmínem. Pečeme v horké troubě asi na 200 ° C, až jsou zlaté. A pak už papáme.“
„Pagáčky se jedly i k večeři k čaji. Většina lidí myslí, že jsou jen oškvarkové, ale není to pravda, pekly se po celý rok a byly i šrotové, zemákové i potírané  povidly.  Byly  velmi  oblíbené,  protože  se  pekly  rychleji  než  chleba  a  dlouho  vydržely. Když oschly, stačilo jen na chvíli dát do trouby, do pece a byly zase mňam. Často se dávaly dětem jako svačinka do školy,“ dodává Vanda Vrlová.

„Každý takový pagáček je dobrý, který si v břiše poleží.“
valašské pořekladlo

Regionální televize TVS vysílá Špetku Valašska každý  poslední  víkend  v  měsíci,  poprvé  vždy v sobotu v 18.45 hod. a poté každé čtyři hodiny až do nedělní půlnoci (sobota ve 22.45, neděle  02.45,  06.45,  10.45,  14.45,  18.45  a  22.45). Po víkendu bude pořad k vidění také na webu www.televizetvs.cz a na YouTube. Reprízu pak najdete ve vysílání vždy o víkendu za dva týdny.


Zdroj: redakce Štamgast&Gurmán

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz