Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

JUBILEJNÍ DESÁTÝ ROČNÍK SLAVNOSTÍ OKUREK SE VYDAŘIL, PŘINESL S SEBOU I NĚKOLIK NOVINEK

JUBILEJNÍ DESÁTÝ ROČNÍK SLAVNOSTÍ OKUREK SE VYDAŘIL, PŘINESL S SEBOU I NĚKOLIK NOVINEK

7. 8. 2017 - O víkendu se uskutečnily již desáté jubilejní Slavnosti okurek a v centru Znojma tak bylo opět živo. Pořadateli akce bylo město Znojmo a Znojemská Beseda a hlavním partnerem byla i letos značka Znojmia.

Širokou nabídku trhů pak od odpoledne až do večera doplnil kulturní a hudební program, okurkové soutěže nebo přehlídka historických traktorů, která v pátek proběhla díky spolupráci s Dolnorakouským městem Retz. „Letošní novinka měla veliký úspěch i kvůli spanilé jízdě těchto traktorů centrem města,“ říká František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Páteční program byl ve znamení opět skvělé Gastroshow, kde návštěvníci mohli ochutnat například Znojemský pohankový tataráček, tvarohové knedlíčky s meruňkovo-badyánovou omáčkou nebo drůbeží galantinu v tyrolském špeku se salátem z okurek, kopru a vlašskými ořechy. Přes více než tisíc lidí tak zjistilo, jak chutná jídla se dají připravit za pomocí okurky – tak typické a tradiční suroviny pro Znojmo. Hudebně pak akci dotvořilo vystoupení kapel Šarivari Swing Band, Sešup a Tomáše Linky s Přímou linkou. Posledně jmenovaná hudební skupina pátek skvěle zakončila country a folkovými písničkami, které zná snad každý.

Sobota byla doslova nabitá soutěžemi. Do soutěže o Nejlepší sterilovanou okurku se letos přihlásilo celých 12 vzorků a vítězem této kategorie se stala paní Vladimíra Molíková. O Nejlepší rychlokvašku se letos postarala paní Erika Pelánová a v soutěži Znojmia v plnění zavařovací sklenice na čas a přesnost zvítězila Veronika Ambrožová. Znojemské ženy tak obstály v tvrdé okurkové konkurenci a spolu s dalšími oceněnými si odnesly dárkové koše s výrobky značky Znojmia a poslední jmenovaná kategorie pak také zavařovací sklenice od společnosti Vetropack Moravia Glass. Po vyhlášení výsledků se slova ujala historická folk-rocková hudební skupina Tempus, která zaplnila náměstí dobovými rytmy, na úplný závěr pak hrála cimbálová muzika přímo mezi návštěvníky a tak si všichni mohli zazpívat a pobavit se doslova královsky.

03551-20170804_184554.jpg

 

Ostatně Královská okurka Znojmo 2017 a Výběrová okurka Znojmo 2017 jsou dvě nové kategorie soutěže velkovýrobců okurek, která letos proběhla úplně poprvé a pod záštitou Znojemské Besedy. V nultém ročníku se představilo 5 velkých firem, jejichž výrobky byly podrobeny důkladné senzorické analýze devíti profesionálních degustátorů. V kategorii Královská okurka Znojmo 2017 první místo obsadily Dětské okurky firmy Efko v balení 370ml, druhá příčka patřila okurkám Znojmia o velikosti 5-7cm a hmotnosti 660g a bronz si letos odnesla firma Bouda 1883 se svými sterilovanými okurkami.

V druhé kategorii pak vypadaly výsledky následovně: 1. místo okurky Cornichos firmy Machland, 2. místo Tradiční moravské okurky firmy Efko a 3. místo Česnekové okurky opět firmy Efko. Oceněné výrobky obdrží certifikát, který bude v příštím roce rozšířen o ochrannou známku, jež si mohou výrobci uvést na svých etiketách. Město Znojmo tak zůstane i nadále v povědomí veřejnosti jako město okurek.

 

Zdroj: Ing. Jana Alexová - Znojemská Beseda, tisková zpráva

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz