Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Velikonoce ve znamení pálenek

Velikonoce ve znamení pálenek

24. 1. 2018 - K Velikonočnímu pondělí patří – stejně neodmyslitelně jako barvení vajíček nebo vyšlehání pomlázkou – také tradiční přípitky s dospělými koledníky. Čím je ale na Velikonoce pohostit?

V celém Česku si nejčastěji připíjíme klasickou bílou slivovicí. RUDOLF JELÍNEK hospodyňkám doporučuje i tříletou zlatou zrající slivovici. Jaký je v nich rozdíl?

 

Zlatá tříletá 45% slivovice z Vizovic je světový unikát mezi ovocnými destiláty, který vznikl a dodnes je tradičně vyráběn ve valašské baště palírníků zvané Vizovice. Stejně jako u bílé slivovice začíná výroba trojstupňovou destilací vyzrálého švestkového kvasu. Vzniklý destilát je však uložen ke zrání do sudů z dubu.

03925-00577-slivovice-zlata-3yr-07_1516364504.jpg

Tři roky staření v těchto sudech promění klasickou slivovici v ojedinělý destilát charakteristický svou zlatavou barvou, vůní podobnou koňaku či brandy a harmonicky jemnou chutí ovoce s dřevitým podtónem. Při konzumaci v pokojové teplotě se báječně rozvinou všechny vlastnosti zlatavé pálenky, chuť i vůně dosáhne svého maxima.

 

Klasická bílá tříletá 45% slivovice v legendární lahvi „budík“ je nejznámější český ovocný destilát. Ve Vizovicích ho připravují tradičními postupy již od 19. století z toho nejlepšího švestkového kvasu. Palírníci při výrobě bílé Jelínkovy slivovice dodržují mnohaleté tradice.

03925-slivovice_1516364507.jpg

Ty požadují, aby vyzrálý švestkový kvas prošel trojstupňovou destilací, díky které dosahuje slivovice dokonalé jemnosti. Pecky zůstávají celou dobu v kvasu, aby vzniklé pálence dodaly specifickou chuť třísloviny. Právě díky peckám v kvasu spolu s tříletým zráním získává slivovice jemnou, zaoblenou chuť ovoce s příjemným podtónem uleželého destilátu.

 

 

Zdroj: Lukáš Jungbauer, redakčně kráceno

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz