Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Nevíte, jak jíst hůlkami? Poradíme vám

Nevíte, jak jíst hůlkami? Poradíme vám

14. 3. 2018 - Také vás pokaždé polije pot, když před vás postaví asijský pokrm a k tomu hůlky? Pro ty, kteří se ještě nenaučili ovládnout mistrovství konzumace jídel hůlkami, tady máme praktický návod.

 

 

 

Věděli jste, že jídelní hůlky se od sebe různě liší? Například ty japonské jsou krátké a subtilní, zatímco čínské poznáte tak, že jsou spíše delší. S oběma typy se ale nakládá stejně. Slouží vám tedy k tomu, abyste s jejich pomocí dopravili jídlo do úst.

 

Spodní hůlka se nehýbe

Napoprvé se manipulace s hůlkami může zdát nemožná a schopnost dostat s nimi pokrm do úst téměř nereálná. Ale stačí trocha cviku a každý může toto východoasijské umění ovládnout. Jak na to? Podívejte se na postup krok po kroku:

  1. Vezměte do ruky první hůlku a umístěte ji mezi prostředníček a prostor mezi palcem a ukazováčkem. Tato hůlka je spodní, znamená to tedy, že se nebude hýbat.
  2. Pomocí ukazováčku a palce zvedněte i druhou hůlku. Toto je ta hůlka, která se při konzumaci bude hýbat. Palec položíte přes druhou hůlku, aby ležela na té první. Polohu si můžete upravit, aby se vám jedlo pohodlně.
  3. Konce hůlek by měly být v jedné rovině. Lépe tak s nimi naberete jídlo a hůlky se nebudou křížit.
  4. Nacvičte si pohyb hůlek. Vyzkoušejte rozevírání a zavírání tak, aby se hýbala pouze vrchní hůlka.
  5. Pod úhlem asi 45° zkuste nabrat první kousek jídla. Zkoušejte dále, dokud si taktiku neosvojíte dokonale.

 

04056-navod.jpg

 

Na co si dát při konzumaci hůlkami pozor

V asijské kuchyni, stejně jako všude na světě platí určitá pravidla stolování. Například se na stole může objevit mísa s jídlem, ze které jí všichni dohromady. Do takové mísy byste rozhodně neměli zapíchnout hůlky, které jste měli v ústech. Jak z toho ven? Použijte servírovací hůlky anebo si jídlo naberte opačným koncem hůlek, kterým nejíte.

 

Čemu dalšímu byste se měli vyvarovat

  • Hůlky nezapichujte do jídla. Je to neslušné.
  • Nepřendávejte si kousky jídla z hůlky na hůlku. Považuje se to za přivolání neštěstí.
  • Hůlky nekřižte. Jakmile dojíte, položte je vedle talíře nebo misky.
  • Hůlkami na nikoho neukazujte. Jde o velký prohřešek, pozor na něj.

Konzumace hůlkami vás nemusí stresovat. Pokud si chcete být jistí, zkuste toto umění nejprve natrénovat doma a až pak vyrazit do sushi baru. Uvidíte, že s trochou praxe vám to půjde jedna radost.

 

 

Zdroj: Text + foto návodu jak používat hůlky  - milujusushi.cz

Ilustrační foto v úvodu: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz