Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Gastro Kroměříž 2018

Gastro Kroměříž 2018

4. 4. 2018 - Jako každý rok, tak i ten letošní, se do Kroměříže sjeli tuzemští a zahraniční gastronomové za účelem konání mezinárodní gastronomické soutěže „Gastro Kroměříž 2018“.

Soutěž byla zahájena ve čtvrtek 22. března 2018 a šlo již o 7. ročník této dvoudenní soutěže, který již tradičně pořádala Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži. Celá soutěž probíhala v prostorách společenského sálu na ulici Pavlákova. Po celou dobu soutěže se mohla zúčastnit i široká veřejnost, která měla možnost shlédnout výkony všech soutěžících ve všev šesti kategoriích, které soutěž nabízela. Obdobně jako v minulém roce byly na facebookových stránkách průběžně zveřejňovány fotografie a také aktuální vstupy ze soutěže.

Střední škola hotelová a služeb v Kroměříži je významná hlavně vysoko nastaveným kreditem, který garantuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR a také Asociace hotelů a restaurací ČR. Hodnotící komise všech oborů byla složena vybranými certifikovanými komisaři.

04098-DSC_0919.jpg

Letošní 7. ročník opět přilákal i sestavu zahraničních soutěžících, kteří zajišťují především prestižnost soutěže. Pro tuzemské soutěžící je právě účast cizinců ze zahraničních škol skvělou příležitostí pro vzájemnou komunikaci, procvičení a zdokonalení cizího jazyka, ale i navázání nových přátelských vztahů nebo třeba zajímavý pohled na regionální zvláštnosti v jednotlivých zemích. Přivítali jsme soutěžící ze slovenské Nitry, z portugalského Santo Tirso, dále také studenty z italského Bardolina a z polské Wodzislawy.

Soutěžilo se ve dvou dnech ve čtyřech odborně zaměřených kategoriích:

  • Kuchař (junior a senior)
  • Cukrář (junior a senior)
  • Sommelier
  • Barista

V letošním ročníku soutěže měli kuchaři za úkol připravit 4 porce pokrmů se základní surovinou vepřovou krkovičkou bez kosti. Na celou přípravu měli limit 45 minut. V tomto časovém limitu měli soutěžící prezentovat 2 druhy tepelné úpravy této vepřové krkovičky. Stejně jako v minulých letech, tak i letos, byly pro soutěžící nastaveny velmi tvrdé diskvalifikační podmínky odpovídající prestižnosti soutěže. Bylo mezi nimi například nerespektování hygienických zásad, pozdní nástup na pracoviště i neodpovídající oblečení.

Soutěžním úkolem cukrářů bylo připravit 6 kusů CUPCAKES s tematikou „Jak jde čas“. Šlo o zdobené muffiny, na jejichž přípravu měli soutěžící 50 minut + 25 minut na zdobení. Komise zde hodnotila nejen estetický dojem výrobků, ale také hygienu, pracnost a chuť. Z celkových šesti kusů připravených cupcakesů byly dva určeny pro degustaci komisařů. Zbývající 4 kusy výrobků byly výstavní. Hodnotící komise byla zastoupena cukrářskými odborníky, zástupci AKC ČR.

Cukráři senioři měli podstatně těžší úkol než jejich mladší kolegové. Jejich úkolem bylo vytvořit dort se stejnou tematikou „Jak jde čas“. Každý dort mohl mít maximálně 5 kilogramů. Součástí byl též degustační vzorek o hmotnosti 0,5 kilogramů, který byl zhotoven ze stejných surovina a stejných materiálů jako vystavený výrobek.

04098-DSC_0487.jpg

Úkolem sommelierů bylo kromě vědomostního testu z nápojové gastronomie též servis vína dle rozlosování (bílé, červené a růžové víno) a doporučení vhodného pokrmu nebo vhodné zařazení do menu. Velkou roli hrála také komunikace sommeliera s hostem. Časový limit na přípravu pracoviště byl 5 minut a stejný čas byl na servis.

Odborníkům v servisu kávy byla věnována baristická soutěž. Soutěžící měli za úkol připravit 3x Espresso macchiato, 2x Cappuccino a 2x Latté macchiato. Hodnotila se technika práce, komunikace s hostem, profesionální přístup, stejnost provedení nápojů a samozřejmě hygiena práce. Časový limit byl 11 minut + 5 minut na úklid.

Na závěr je slušné popřát soutěžícím hodně zdaru a úspěchů i v jiných soutěžích a samozřejmě poděkovat všem osobnostem a odborníkům, kteří soutěž zaštiťovali.

  • Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ing.Robert Plaga, Ph.D.
  • Prezident AKC ČR a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE – Bc. Miroslav Kubec
  • Hejtman Zlínského kraje – Jiří Čunek
  • Starosta města Kroměříž – Mgr. Jaroslav Němec
  • Starostka města Chropyně – Ing. Věra Sigmundová
  • Předsedkyně Asociace číšníků ČR – Bc. Blanka Musilová
  • Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR – Ing. Václav Stárek

 

Výsledková listina 7. ročníku Gastro Kroměříž 2018

Kuchař junior:

  1. místo              Hubáčková Kateřina               SŠPHaZ Uherské Hradiště
  2. místo              Michlík Samuel                      SOŠ gastronómie Nitra
  3. místo              Kopecká Denisa                     ISŠ Moravská Třebová

 

04098-DSC_0291.jpg

 

Kuchař senior:

  1. místo              Holub  Erik                            SŠOSŘ a Jazyková škola Tábor
  2. místo              Kohout Martin Slavomil           Praha, Budínova
  3. místo              Luleczko Kacper                     Polsko, Wodzislaw

 

Cukrář junior:

  1. místo              Petrová Terezie                      SŠHS Kroměříž
  2. místo              Vdoviaková Lucie                   SŠGHaL Bzenec
  3. místo              Zicháčková Aneta                   SŠHS Kroměříž

 

04098-DSC_0548_1.jpg

 

Cukrář senior:

  1. místo              Minaříková Lea                      SŠ Brno, Charbulova
  2. místo              Hanková Lucie                      SŠGaF Jeseník
  3. místo              Kulich David                         SŠHS Kroměříž

 

Barista:

  1. místo              Včelíková Kateřina     SŠ Brno, Charbulova
  2. místo              Sláma Bohumil           HŠ Světlá
  3. místo              Král Lukáš                   SŠHS Kroměříž

 

Sommelier:

  1. místo              Babicová Natálie        Albrechtova SŠ, Český Těšín
  2. místo              Peterková Kateřina    SŠSS Ostrava, Hrabůvka
  3. místo              Štěpánková Nikola     SŠ Brno, Charbulova

 

04098-DSC_0228.jpg

 

 

Zdroj: Eva Kočířová

Foto: Aneta Valigurská

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz