Štamgast & Gurmán

Jablečné Holešovice: v polovině října proběhnou v Praze 7 ovocné slavnosti

Jablečné Holešovice: v polovině října proběhnou v Praze 7 ovocné slavnosti

08. 10. 2019 - PRAHA – V Česku se ročně vypěstuje kolem 150 tisíc tun jablek. Ta dlouhodobě drží první příčku na žebříčku nejoblíbenějšího ovoce.

Každý Čech ročně spořádá průměrně 23 kilogramů jablek. V říjnu sezóna jablek vrcholí a po celé republice se konají slavnosti a festivaly věnované nejpopulárnějšímu ovoci. Praha není výjimkou.

Vedle jablek samotných jsou v Česku oblíbené i produkty z tohoto ovoce – od koláčů po stále oblíbenější cider. Milovníci tohoto ovoce si v metropoli v polovině října přijdou na své. V sobotu 12. října se budou v holešovické tržnici v Praze 7 od 9 do 18 hodin konat Jablečné slavnosti a festival moštu a cideru. „Festivalu se zúčastní více než 20 společností – ovocnáři, výrobci cideru a moštů nebo štrúdlů, džemů a dalších jablečných dobrot. K vidění a ochutnání bude na padesát českých odrůd jablek, z toho některé i velmi vzácné a staré, jako například Matčino, Zvonkové nebo Holovouský malináč – to je jablko, o kterém mluví dokonce „dobrý voják“ Švejk ve slavném románu Jaroslava Haška. Těšit se můžete také na degustaci moštů a ciderů. V neposlední řadě budou mít na akci své zastoupení i výrobci pomůcek pro pěstování a zpracování jablek. Slavnosti také nabídnou rady pro pěstitele a prezentaci několika českých sadařů,“ popsal Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který slavnosti pořádá.

Čerstvá jablka jsou nejen chutná, ale i zdraví prospěšná. Na slavnostech jich bude dostatek. „Čerstvá jablka neobsahují tuky ani sodík nebo cholesterol. Jsou vynikajícím zdrojem pektinu, rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, snižuje cholesterol a zlepšuje trávení. Na slavnostech se představí česká jablka novějších i velmi tradičních odrůd a také různé produkty, které lze z tohoto ovoce vyrobit,“ uvedl Jiří Sedláček.

Organizátoři slavností myslí i na eliminaci odpadů. „Cidery a mošty budou návštěvníci slavností, na které je vstupné zdarma, degustovat ze skla, protože nefandíme zbytečným odpadkům a ze skla jim také bude chutnat mnohem víc,“ doplnil Jiří Sedláček.

Připraven je i bohatý doprovodný program. „Jabloňové sady a včely k sobě neodmyslitelně patří. Proto na slavnostech nebude chybět ani med několika chutí. Pro děti budou k vidění živé včelí úly a další zajímavosti, které jim zábavnou formou vysvětlí, co včelky umí a proč bychom bez nich neměli ani jablka. Po celý den se o dobrou náladu budou starat muzikanti hrající naživo,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Zdroj: pear_media

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2019, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz