Štamgast & Gurmán

Lokální suroviny máme v oblibě čím dál víc

Lokální suroviny máme v oblibě čím dál víc

01. 11. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Knedlíky, polévky, maso a brambory patří mezi nejoblíbenější potraviny naší kuchyně. Přestože se na našem stole objevuje stále více ovoce a zeleniny, na oblíbená tradiční česká jídla zkrátka nedáme dopustit.

Často je ale připravujeme v lehčích, zdravějších a modernějších úpravách. Stále častěji se také vracíme k tuzemským surovinám, což je jenom dobře. Podporujeme tak domácí produkci a chováme se daleko ekologičtěji. Ovoce, zelenina, maso a jiné potraviny zbytečně neurazí cestu přes půl světa a suroviny jsou tak i daleko čerstvější, dostanou se k nám totiž v plné zralosti.

Že máme rádi maso a výše zmíněné suroviny, jsme zohlednili i při našem říjnovém vaření. Zpracovali jsme velké množství kysaného zelí, dýni, ořechy a brambory. Ty, přestože u nás původně nerostly, mají na českém stole své nezaměnitelné místo a patří ke stálicím našeho jídelníčku. Roční spotřeba brambor v České republice je průměrně 70 kg na osobu, přičemž na obyvatele se ročně zkonzumuje více už jen pšeničné mouky. Aby také ne, brambory jsou nejen moc dobré a bohaté na vitamíny, minerály a bílkoviny, ale také se z nich dá vykouzlit spousta dobrot.

Skvělou volbou je i kysané zelí. V sezóně, které je právě teď, je jednou z našich nejzdravějších a zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které mají pozitivní účinky na trávení a zdraví.

S příchodem podzimu jsme využili i několik tučnějších surovin, jako je vepřové maso a zakysaná smetana. Zakysaná smetana je lehce stravitelná a oproti sladké smetaně i o něco méně kalorická. Stejně tak jako jiné fermentované mléčné výrobky má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, je zdrojem kvalitních plnohodnotných mléčných bílkovin, vitaminů A, D, E, K a vitaminu B, tak jako minerálních látek, a to hlavně vápníku. Díky obsahu tuku má jemnou chuť, jejíž nakyslost způsobují přidané kultury ušlechtilých mikroorganismů mléčného kvašení Streptococcus lactis. Tuk je nositelem chuti a v přiměřeném množství a v rámci vyváženého jídelníčku nezaškodí, tak si ho občas s klidem dopřejte.

Naše (nejen) říjnové menu z lokálních surovin

Posnídali jsme ořechový chlebíček s medem a ořechy. K obědu jsme se pustili do bramborového krému a segedínského guláše. Chuť na zelí a ořechy nás nepřešla ani odpoledne, a tak jsme si dali topinky s červeným zelím, ale tentokrát pro změnu čerstvě nakrouhaným. Pak jsme troubu naložili pořádným kusem vepřového bůčku, který jsme nechali péct pěkně pomalu. Jako bezmasou variantu večeře, lehké jídlo a zároveň zdroj velkého množství vitaminů jsme zvolili salát s pečenou dýní a bílými fazolkami. Dobrou chuť!

RECEPT NA OŘECHOVÝ CHLEBÍČEK

RECEPT NA BRAMBOROVÝ KRÉM

RECEPT NA SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

TOPINKY S ČERVENÝM ZELÍM

DALŠÍ RECEPTY

Zdroj: PETRA VOMELOVÁ | MCCANN

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2019, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz