Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Neseďte doma, pojďte se bavit!

Neseďte doma, pojďte se bavit!

7. 1. 2013 - VÝCHODNÍ MORAVA –Vampyrismus, výstava historických kočárků, zajímavé koncerty či představení nové knihy. Východní Morava nabízí v příštích dnech spoustu tipů na výlety nebo na strávení volného času.

Kdo je označován za vampýry a co po nich zůstalo na Slovácku – to se dozvíte z výstavy umístěné v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Nachází se zde ukázky nálezů kostrových hrobů tzv. „vampýrů“ nalezené v regionu, které se vymykají běžnému pohřebnímu ritu 9. až 10. století. Výstava potrvá do konce letošního roku.


Alternativa ve Zlíně zve na Animatorámu 013, výstavu audiovizuální obrazové prezentace ateliéru Animované tvorby Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati. Navštívit ji bude možné do 21. ledna.

Stroj se (ne)zadrhl, tak se nazývá nová kniha známého zlínského autora Josefa Holcmana. Představena bude ve středu 9. ledna od 17 hodin v sálku hudebního oddělení Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně. „Součástí programu bude i beseda,“ sdělila za organizátory Monika Macíková. 

 
Zájemci o liturgické předměty a oděvy používané při těchto obřadech by měli vyrazit do Luhačovic. Výstava k tomuto tématu je k vidění v Galerii Elektra a to až do 1. března.

V hraběcích službách – tak se nazývá výstava v Muzeu Podhradí v Buchlovicích na Uherskohradišťsku, která trvá až do 15. února. Návštěvníci zde proniknou do osudů několika lidí a rodin, které pracovaly za první republiky nejen na statku Berchtoldů. Nebude chybět podrobný medailonek tohoto šlechtického rodu nebo dobové předměty, například peníze, dekrety nebo řidičské průkazy.

 
Úspěšná výstava FOPO 2012 se s příchodem roku 2013 přesunuje z Trenčína do Uherského Hradiště. „Fotosoutěž amatérské fotografie je obnovením tradiční fotosoutěže FOPO 8 a to především z iniciativy Trenčianskeho osvetoveho strediska v Trenčíne, ve spolupráci s Klubem kultury Uherské Hradiště,“ prozradila Jitka Zálešáková z Městského informačního centra v Uherském Hradišti. Navštívit ji bude možné až do 5. února v Galerii Vladimíra Hrocha.


V zámku Kinských ve Valašském Meziříčí je instalovaná výstava Když včelařil pradědeček. Jak název napovídá, přibližuje včely, včelařství, med a perníkářství v dobových proměnách. Výstava potrvá do 13. ledna.


Návrat do dětství a mnohdy ještě dál slibuje návštěva expozice historických kočárků v Huštěnovicích na Uherskohradišťsku. Shromážděny jsou zde dětské a loutkové kočárky z let 1890 až 1970 a historických hraček ze sbírky Marie Václavínkové. Výstava je přístupná až do 21. ledna, v sobotu a neděli od 14 do 17 hodin a v úterý a čtvrtek od 10 do 17 hodin. 


Zvonice na Soláni na Vsetínsku připravila výstavu obrazů Josefa Bartoloměje Krále s názvem Krajina důvěrně neznámá. „Vernisáž se uskuteční v sobotu 12. ledna v 15 hodin. O hudební doprovod se postará houslista Jan Maceček,“ řekla za pořadatele ze Sdružení za rozvoj Soláně Alena Vašutová. 
Nadcházející sobota nabízí i možnost navštívit zajímavé koncerty. Jedním z nich je Collegium Classic v Dominikánském klášteře a kostele Nanebevzetí Panny Marie v Uherském Brodě. Půjde o novoroční vystoupení komorního souboru. V programu zazní české vánoční koledy, barokní díla i slavné filmové a muzikálové melodie. Začátek je v 17 hodin.
V prostorách zámku se uskuteční Novoroční koncert města Holešova. Účinkovat bude Holešovský komorní orchestr a jeho hosté, koncert začne v 19 hodin. Návštěvníci se můžou těšit také na číši vína od pořadatelů.
V Bílovicích – Včelarech se bude pít jiný nápoj. V místním kulturním domu pořádají XII. ročník koštu slivovice – Včelarskou baňku. Začne ve 20 hodin, k příjemné pohodě bude vyhrávat Včelaran.

Rodiny s malými dětmi můžou příjemně strávit nedělní odpoledne 13. ledna na maškarním karnevalu ve Středisku volného času Včelín v Bystřici pod Hostýnem. Akce začne v 15 hodin. „Těšit se můžete na bohatý program s Pavlem Novákem, soutěže, písničky a tombolu. Občerstvení zajištěno,“ vzkazují organizátoři. Vstupné na akci je 30 korun.


Další nabídku zajímavých akcí pořádaných na Východní Moravě naleznete na www.vychodni-morava.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Jaroslav Střecha
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz