Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Hektickému stylu života už látky obsažené v běžné stravě nestačí

Hektickému stylu života už látky obsažené v běžné stravě nestačí

26. 2. 2013 - Stres a hektický styl života vyžadují vyšší spotřebu důležitých látek v lidském organismu. Zatímco doporučená denní dávka jódu vzrostla za posledních šedesát let čtyřnásobně z 50 na 200 mikrogramů, současná strava běžného Čecha stále obsahuje stěží polovinu správného množství.

Nejohroženější skupiny – děti, senioři, těhotné ženy nebo diabetici – potřebují jódu ještě víc, ovšem přijmou ho pouhou čtvrtinu. Kromě vyváženého jídelníčku může být řešením vhodný doplněk stravy. Podpoří správnou funkčnost organismu a pomůže vyvarovat se nemocí i zbytečného polykání léků.

Výživové doplňky schválené Ministerstvem zdravotnictví ČR mohou organismu dodat chybějící vitaminy, minerály i stopové prvky a působit jako prevence řady zdravotních problémů. Na rozdíl od volně prodejných léků, které jsou zacíleny na konkrétní, už projevený problém, řeší výživové doplňky komplexní posílení imunity a pomáhají problémům předcházet. „Nepleťme si výživové doplňky s léky. Jodis koncentrát nevyléčí poruchu štítné žlázy způsobenou jodovým deficitem a celaskon nezažene vypuklou chřipku, zato pomohou oslabenému nebo zatíženému organismu, aby k žádným takovým hraničním situacím nedošlo,“ uvedla Zuzana Hlinecká, výživová specialistka společnosti PKR Slovakia.

Podle studií IMS Health a poznatků České asociace pro speciální potraviny si Češi na užívání výživových doplňků rychle zvykají a v jejich nákupu se blíží zemím západní Evropy. V loňském roce měli spotřebitelé největší zájem o kloubní preparáty, probiotické přípravky a doplňky stravy s obsahem vitaminů a minerálů. Zvýšená poptávka přetrvávala také po kosmetických produktech určených pro péči o kůži a vlasy.

„Všechny tyto produkty proti únavě, vypadávání vlasů, na zlepšení metabolismu, posílení imunity a vitality pleti bojují proti neduhům, které mívají společného jmenovatele – nedostatek jódu. Tím nevědomky trpí většina obyvatel vnitrozemských států,“ uvedla Zuzana Hlinecká. Naprosto zásadní vliv jódu na lidský organismus, inteligenci, fyzickou odolnost i plodnost odhalili vědci už v první polovině minulého století a vlády vyspělých zemí poté nařídily jódem obohacovat sůl.

„Bohužel to ale neznamená, že ve všech produktech, které obsahují sůl, je také jód. Většinu běžně užívaných potravin dnes firmy vyrábějí s pomocí potravinářské soli, která jodovaná není,“ upozornila MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, PhD. Doporučená denní dávka jódu je pro dospělého člověka 200 mikrogramů, pro těhotné 250 a pro kojící ženy až 300 mikrogramů. V běžné stravě většiny Čechů chybí každý den nejméně půlka, ale spíše tři čtvrtiny takového množství. To se časem projeví špatnými nehty, vlasy, únavou, nepozorností, pomalým metabolismem nebo v krajních případech alarmujícími projevy poruchy štítné žlázy.

Podávání jódu dětem, zejména kojeným, a těhotným ženám doporučuje Česká pediatrická a Česká endokrinologická společnost. „U malých dětí je podávání jódu indikováno, protože v běžné dětské stravě chybí. Vhodným doplňkem může být Jodis koncentrát, který nemá chuť ani zápach, děti ho snadno spolknou a jako tekutina je také lépe biologicky vstřebatelný než tableta,“ popsala MUDr. Sylvie Špitálníková PhD. Ze stejných důvodů je Jodis koncentrát doporučován také seniorům, diabetikům a lidem, kteří mají problém s polykáním pilulek nebo nechutenstvím, což se týká například těhotných žen.

Pokud člověk dodržuje doporučení uvedená na obalu výrobku, předávkování jódem nehrozí. V koncentrátu se jód váže na vodu, takže tělo jeho případný přebytek samo vyloučí v moči. „Rozhodně nečekejte, že po užití čtyřnásobného množství doporučeného dávkování budete čtyřikrát rychleji zdravější. Ideální dávkování je jedna lžička denně, která by měla vyvážit nedostatek jódu ve stravě,“ řekla Zuzana Hlinecká ze společnosti PKR Slovakia. „Pokud člověk kompletně změní svůj jídelníček a bude jíst pravidelně mořské ryby a řasy s vysokým obsahem jódu, výživového doplňku už nebude třeba. Ne každý je však schopen takové změny životního stylu. Starat se o své zdraví ale lidé chtějí, což dokazuje meziroční nárůst poptávky po Jodis koncentrátu až o 70 procent.“


Jak zjistit hladinu jódu v těle?
Vyšetření z moči provádějí endokrinologové za 260 korun.

Pro koho jsou vhodné výživové doplňky bohaté na jód?
Pro všechny, kteří nedodržují vyvážený jídelníček nebo málo solí, pro děti, seniory a diabetiky. Pro ty, jejichž organismus je vystaven velké zátěži, pro sportovce, těhotné ženy nebo často nemocné jedince.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz