16.04.2025 – ZLÍN - Po zimě si naše tělo zaslouží pořádný restart, a tak nastal ideální čas na jarní detox. A jaký je nejjednodušší způsob, jak tělu dodat potřebné vitamíny a energii? Čerstvá šťáva plná živin!
Jarní detox je proces, během kterého pomáháme tělu zbavit se nahromaděných toxinů, podpořit metabolismus a dodat organismu potřebné vitamíny a minerály. Správně provedený detox posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, dodává energii a může pomoci s redukcí váhy. Klíčovým prvkem detoxikace je dostatečný přísun živin z čerstvých potravin, především ovoce a zeleniny.
Nejlepší potraviny pro jarní očistu
• Listová zelenina (špenát, hlávkový salát) – podporuje činnost jater
• Citrusy (citrony, pomeranče, grapefruity) – bohaté na vitamín C
• Červená řepa – čistí krev a podporuje činnost jater
• Zázvor a kurkuma – působí protizánětlivě a posilují imunitu
• Jablka a hrušky – podporují trávení díky vysokému obsahu vlákniny
Odšťavňování jako součást detoxu
Jedním z nejlepších způsobů, jak tělu dodat potřebné živiny, je kromě zařazení ovoce a zeleniny do jídelníčků i pití čerstvých šťáv. Na rozdíl od běžných džusů z obchodů neobsahují konzervanty ani přebytečné cukry.
Způsobů odšťavňování existuje v dnešní době celá řada, ale platí, že nejvíce prospěšných látek zachovává tzv. pomaloběžné odšťavňování (Slow squeeze). Při procesu se suroviny lisují nízkou rychlostí a zároveň nejsou příliš dlouho vystaveny oxidaci na vzduchu. Díky tomu má čerstvá šťáva bohatší chuť a je plná důležitých vitamínů.
Průkopníkem Slow squeeze technologie a dlouhodobým lídrem na trhu šnekových odšťavňovačů je společnost Hurom.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.