Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Mezinárodní den těstovin

Mezinárodní den těstovin

25.10.2025 – ČR – Mezinárodní den těstovin připadá každoročně na 25. října a slaví se už od roku 1998. Jeho cílem je připomenout jedno z nejoblíbenějších jídel světa, zlepšit jeho reputaci a zvýšit povědomí o nutričních hodnotách. Na světě existuje zhruba 600 druhů těstovin, které mají přes 1300 různých názvů.

Dalším parametrem, podle kterého se těstoviny dělí, je druh těsta, z kterého jsou vyrobeny. Proto rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, bezlepkové a se speciálními přísadami, kdy se do těsta přidávají další suroviny, které ovlivňují nejen chuť, ale i barvu.

U vaječných i bezvaječných těstovin je pak důležité, jaká je použitá mouka. Pokud spotřebitel preferuje kvalitu a záleží mu na nutričním přínosu konzumovaných potravin, pak jsou pro něj vhodné semolinové těstoviny. Vyrábějí se z tvrdozrnné pšenice durum a oproti běžným těstovinám mají pevnější strukturu, nižší glykemický index a vyšší obsah bílkovin a vlákniny. Díky tomu přispívají k delšímu pocitu sytosti a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což ocení nejen diabetici, ale i ti, kteří dbají na zdravý životní styl.

„Jíst kvalitně a nepřibírat na váze je možné i konzumací těstovin, ale semolinových. Ty jsou totiž nízkokalorické, pokud se uvaří správně dle doporučené doby vaření. Samozřejmě je nutné je konzumovat v přiměřeném množství, podle individuálních nutričních a energetických potřeb,“ vysvětluje Ivana Zajícová, marketingová manažerka Panzani.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2025, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz