Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Sommelier Moravy 2025: soutěž propojující generace a vzdělávání studentů

Sommelier Moravy 2025: soutěž propojující generace a vzdělávání studentů

10.12.2025 – ČR – Ve dnech 19. a 20. listopadu 2025 se ve Znojmě uskutečnil 12. ročník soutěže Sommelier Moravy, jediné sommelierské soutěže v České republice zaměřené výhradně na vína z Moravy a Čech. Do juniorské kategorie soutěže se přihlásilo 34 studentů z odborných škol. V kategorii profesionálů soutěžilo 14 soutěžících.

Jedinečný koncept – propojení mladých a zkušených sommelierů

Sommelier Moravy si vybudoval reputaci soutěže, která propojuje generace. Finalisté juniorské kategorie ve finálové disciplíně spolupracují s finalisty kategorie profesionál, což je pro obě strany přínosné – mladí vidí, kam se mohou dostat, profesionálové v nich podporují odvahu a schopnost týmové práce.

Trendem posledních let je přítomnost pedagogů mezi profesionálními soutěžícími. Ti tak v praxi sbírají zkušenosti, které následně předávají studentům. A navíc, sami studenti během soutěže mohou fandit svým pedagogům a ti se tak stávají jejich inspirací do dalších výzev.

To potvrzuje i František Koudela, viceprezident Asociace sommelierů ČR a ředitel soutěže:
„Sommelier Moravy není jen soutěž, ale setkání generací. Zkušení profesionálové jsou inspirací a mentory pro mladé, kteří vidí, kam až se mohou ve své kariéře posunout. Těší nás zapojení pedagogů a nadšení studentů, kteří rok od roku stále více ukazují, že se chtějí dozvídat nové a mají odvahu ukázat, co v nich je. A tím, že soutěž je stoprocentně postavená na domácích vínech, posiluje hrdost na naši vinařskou tradici.“

Podpora vzdělávání: odborné přednášky, návštěva THAYA a snoubení vín

Generálním partnerem soutěže je vinařství THAYA, které soutěžícím poskytlo profesionální zázemí a otevřelo jim své brány. Součástí programu byla možnost nahlédnout do výroby, ubytovat se přímo ve vinařství a zúčastnit se slavnostní večeře - praktického snoubení vín s degustačním menu, kterým provedl enolog vinařství Jakub Smrčka.

Program soutěže doplnily i odborné přednášky. Letos vystoupila Andrea Nejedlíková z vinařství Dobrá vinice, a také Ivo Dvořák, prezident ASČR a člen představenstva Mezinárodní asociace sommelierů, se svou přednáškou zaměřenou na přípravu na mezinárodní soutěže.

Disciplíny podle standardů ASI – ověření odborných znalostí a praxe

Soutěž probíhala podle soutěžních standardů Mezinárodní asociace sommelierů, které odpovídají pravidlům evropských a světových mistrovství. Soutěžící absolvovali: písemný test z teorie, slepou degustaci s důrazem na popis vína, servis šumivého a červeného vína a finálovou část s důrazem na komunikaci, eleganci servisu a práci pod tlakem.

Výsledky soutěže

Kategorie JUNIOR – 34 soutěžících

1. Ondřej Vlček – Akademie hotelnictví a cestovního ruchu, Plzeň

2. Gabriela Unčovská – SOU a SOŠ Polička

3. Nikola Křehlíková – Akademie hotelnictví a cestovního ruchu, Plzeň

Kategorie PROFESIONÁL – 14 soutěžících

  1. Rudolf Johannes
  2. Gabriela Bordácsová
  3. Jiří Lupínek

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2025, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz