Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jsem v šoku, říká šéfkuchař

Jsem v šoku, říká šéfkuchař

12.12.2025 - ZLÍN - Zlín se díky restauraci La Villa zapsal do historie slavného gastronomického průvodce Michelin. Zatímco v minulých letech michelinští komisaři navštěvovali a oceňovali pouze podniky v Praze, letos poprvé zamířili i do regionů.

Michelinskou hvězdu za vrcholnou gastronomii získalo devět restaurací, z toho čtyři včetně La Villa jsou mimopražské. „Jsem v šoku, ještě pořád tomu nemůžu uvěřit,“ reagoval šéfkuchař Július Löffler, který hvězdu v Mariánských Lázních převzal. „Když jsme byli pozváni, abychom přijeli na předávání michelinských ocenění, říkali jsme si s kolegy, že kdybychom získali Biba, bylo by to úžasné. Že z toho bude napoprvé michelinská hvězda, v to jsme opravdu nedoufali, i když o tom samozřejmě sní snad každý kuchař. Je to obrovská čest, ocenění práce celého týmu,“ dodal 41letý kuchař, který kuchyni La Villa šéfuje od června 2018.

Zatímco ještě stál v Mariánských Lázních na pódiu s ostatními oceněnými kuchaři, on-line rezervační systém v La Villa už zažíval nápor. Restaurace se obratem dostala do hledáčku milovníků gastronomie z celé republiky, kteří si začali houfně dělat rezervace. „Byl to neskutečný frmol, jen jsme potvrdili jednu rezervaci, už přišla další. Za jednu hodinu jich bylo tolik, co jindy za celý týden. Přes sociální sítě přicházely gratulace, volali přátelé a známí a mezi prvními nám blahopřáli hosté, kteří u nás zrovna byli na večeři a slyšeli, jak se všichni v kuchyni radujeme,“ doplnil events manažer restaurace David Kostiha.

Restaurace La Villa ve Zlíně funguje od prosince 2017. Specializuje se na zážitkovou gastronomii s důrazem na francouzskou kuchyni, zakládá si na využívání čerstvých a sezónních surovin, spolupráci s regionálními producenty a velkou péči věnuje vínům.

Mimořádné je i prostředí, v němž se restaurace nachází. Sídlí v bývalé prvorepublikové vile u lesa ve čtvrti Mokrá, kde si ji nechal v roce 1941 postavit jeden z významných baťovských šéfů Hugo Vavrečka. Po roce 1946 a znárodnění Baťových závodů zde do poloviny 90. let sídlil dětský domov, následně budova sloužila školským a firemním účelům a v roce 2017 byla kompletně zrekonstruována do podoby restaurace. Na přestavbě, odborníky považované za zdařilou ukázku propojení historické a současné architektury, se podílel jeden z nejvýznamnějších českých architektů Josef Pleskot a jeho tým z AP Atelieru.

Zdroj: Martina Žáčková

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2025, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz