

16.12.2025 – ČR – Letošní ročník carvingové soutěže se opět konal na výstavišti v Praze v Letňanech. Tentokrát při novém veletrhu Gastro Sweet Fest. Oproti loňskému roku se navýšila účast o téměř polovinu soutěžních prací a dojeli zástupci čtyř zemí a šesti národností.
Kromě českých mladých řezbářů se u soutěžních stolů objevili zástupci Slovenska, Litvy, Polska, Ukrajiny a Vietnamu. Komise sešla ve skoro hvězdné sestavě, když v ní zasedli dva komisaři WACS Vita Brūzgienė /Litva/, Eliška Hortová, Zuzana Hamalová /Slovensko/ a předsedou byl Milan Sahánek. Všichni úspěšní řezbáři a medailisté ze světových klání. Celou akci uváděl carvingu znalý Michal Malý.
Tradičně se řezalo ve čtyřech kategoriích. Dvě byly určeny zkušenějším řezbářům, dvě pro nováčky. V předem připravených kompozicích v kat.B, kde zadáním byla dýně a téma Svět zvířat, zvítězil polský řezbář Daniel Bewko před dalším polským řezbářem Radoslawem Skowrońskim a slovenským Nicolasem Dávidem z SOŠ Šurany.
V live carvingu si polští řezbáři pořadí vyměnili. Bronzovou příčku obsadila Hana Hošková z Akademie Světlá nad Sázavou.
V absolutním pořadí tedy jasně dominovali vítězové předchozích dvou ročníků z Polska. O pár bodů své předloňské prvenství zopakoval Radoslaw Skowroński, stříbro bral Daniel Bewko a třetí příčku Simona Skalická z OA a SOŠ Choceň.
U začátečníků live kategorii ovládla litevská dvojice Dominykas Junevičius a Feliksas Klopotas. Bronzovou příčku obsadila Michaela Čeryová ze SOŠ Šurany.
A tato škola kompletně ovládla kat. D s předem připravenými květinovými kompozicemi. Zlato brala vietnamská studentka Thi Thuy Linh Nghiem, stříbro Michaela Čeryová a bronz Júlia Voláriková.
Absolutní pořadí nováčků kopírovalo pořadí v kat. D, jen bronzový pohár obsadila ukrajinská řezbářka Olha Koptilová
Tak výrazné obsazení zahraničních řezbářů na medailových pozicích ve všech kategoriích od počátku carvingových soutěží v roce 2002 ještě žádná naše soutěž nezaznamenala. Je to samozřejmě ovlivněno odchodem řady zkušených řezbářů v covidovém období, kteří zejména z časových a pracovních důvodů omezili soutěžení. Věříme, že se opět objeví na světových kláních. Pro naší nastupující řezbářskou generaci je to ale výzva a střetávání se zahraničními kolegy také posunuje. Jde o vzájemnou inspiraci pro další soutěže a především práci v praxi.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.