Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Kuchařské klání amatérů: Uvař to! s Whirlpool

Kuchařské klání amatérů: Uvař to! s Whirlpool

26. 8. 2013 - JESENÍK - Organizátoři gastronomického festivalu Chuť Jeseníků přišli s unikátní soutěží pro obyvatele hor pod Pradědem. Vítězí v ní nejlepší amatérských kuchař, který sestaví nejzajímavější menu a zároveň ho uvaří hostům restaurace. „Letos soutěžíme na dvou místech: v šumperské kavárně PředMěstí a jesenické restauraci Vila Elis.

Zatímco pro soutěžící v Šumperku není volba menu omezená, soutěžící v Jeseníku musí sestavit menu, které jsou schopni připravit na grilu,“ vysvětluje princip soutěže hlavní pořadatelka Tereza Schreiberová. Z každého města vzejde jeden vítěz. Ten, komu hosté podniků dají nejvíc hlasů. Rozhoduje zajímavost jídel, způsob přípravy, chuť i to, jak jídlo vypadá na talíři. A hraje se o dvě multifunkční trouby Jet Chef od hlavního sponzora soutěže. Vítězové jesenického i šumperského kola se tak mohou těšit na rychlé a zdravé vaření.

Rodinné recepty i inspirace středomořskou kuchyní

Zatímco v Jeseníku je grilovací soutěž v plném proudu, v Šumperku se první kuchař amatér představil až ve čtvrtek 22. srpna. Byl jím osmadvacetiletý Vítek Veselovský, jehož menu vonělo mořem. Podávalo se totiž šafránové risotto s krevetami a jako předkrm špenátová rolka s lososem. Víťovi se menu podařilo a od hostů kavárny dostal pěkných pár desítek hlasů. Soutěžní laťka je nastavena skutečně vysoko. Ve čtvrtek 29. srpna se ji bude snažit přeskočit druhá soutěžící Zdeňka Kocourková Dvořáková ze Šumperka. Její menu vzešlo z nejoblíbenějších rodinných jídel. Svým hostům bude servírovat salát tarhoňa, kuřecí kapsu s listovým špenátem a šťouchanými brambory a peříčko s ovocem.

Zvěřina, klasika - tradiční jídla našich hor

V průběhu dalších týdnů budou moci návštěvníci ohodnotit zvěřinové menu, klasické české menu i tradiční jídla Jeseníků. „Myslím že pokud některý soutěžící zvolí menu složené z tradičních jídel našich hor nebo s využitím lokálních surovin, tak to hodnotitelé rozhodně ocení,“ je přesvědčena Tereza Schreiberová. Soutěžící můžete přijít ohodnotit i vy: „Kuchaři začnou servírovat vždy od 17 hodin, vzhledem k velkému zájmu doporučujeme rezervaci místa předem. Omezený je také počet menu,“ doplňuje Pavla Coufalová z kavárny PředMěstí.

V Jeseníku se už odehrála dvě soutěžní kola. V prvním z nich se představil Roman Hronec. Menu ve složení grilovaný hermelín, špíz, grilované kuřecí prso Toronto a banány na grilu hosty restaurace Vila Elis oslovilo. Druhým soutěžícím byl René Horák. I on se oprávněně může pyšnit titulem grilovací mág. Domácí hamburger, pstruh a nakládaná cuketa byly famózní. Také v Jeseníku se soutěž odehrává ve čtvrtky, a to až do 12. září.

Soutěž Uvař to! s Whirlpool je letos druhým ročníkem. „Vloni v Šumperku vyhrál Petr Mrázek, na jehož filety z pstruha budeme dlouho vzpomínat,“ uzavírá Tereza Schreiberová.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: Chuť Jeseníků
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz