Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

Autor receptu
Petra Vomelová

Recept pro vás uvařil
no name

(na fotografii vlevo)

Počet porcí:
4 porce

Doba přípravy:
3 hodiny + 6 hodin marinování a namočení hrachu

Suroviny potřebné na přípravu
Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který předci nedali dopustit z mnoha důvodů. Tohle rychlé jídlo za pár korun ale řada lidí dodnes nemá v oblibě. Mnozí z nás na „hrachovku“ ze školních jídelen a kantýn, kde jí nebyla dopřána náležitá péče, zkrátka rádi nevzpomínáme. Dnes už ale dávno neplatí za rozbředlý pokrm bez chuti a bez zápachu. Objevuje se na stolech bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, určitě si vybojuje místo i na vaší slavnostní štědrovečerní tabuli.

Ingredience na kaši:

500 g zeleného hrachu
0,5 l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
120 ml mléka
2 velké stroužky česneku
2 lžíce sádla
1 lžíce másla
sůl
čerstvě mletý pepř

Ingredience na vepřové:

0,5 kg vepřové krkovice bez kosti
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžíce plnotučné hořčice
5 stroužků česneku
280 g rajčatového protlaku
2 lžíce kečupu
2 lžíce medu
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej
 

Postup
Postup hrachová kaše: 1. Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru. 2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu. 3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši. 4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte. 5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete. 6. Kaši zjemněte lžící másla. Postup trhané vepřové: 1. Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku. 2. Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin. 3. Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2–3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky. 4. Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete. 5. Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni. 6. Podávejte s hrachovou kaší.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz