Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Hradní hosté byli pohostěni křepelkami, jelení kýtou a paštikou

Hradní hosté byli pohostěni křepelkami, jelení kýtou a paštikou

5. 10. 2012 - BUCHLOV - Po loňském úspěchu hrad Buchlov podruhé ovládly nevšední vůně. Namísto starých knih a zvlhlých místností provoněly hrad tradiční pokrmy buchlovských pánů. Vše díky členům HB Collegia a správci Správy státního hradu Buchlov, pro tuto příležitost oblečeným v dobových kostýmech. A co vonělo z hradní kuchyně?

"Byly to pokrmy připravené podle starých receptur a nebylo jich málo," šibalsky, leč bez tradičního šaškovského oblečku prozradil kastelán hradu Rostislav Jošek, který však záhy zvážněl. "Jsem velice spokojený, ale současně vyděšený. Nachystali jsme téměř tři sta porcí pro hradní prohlídku a zde na nádvoří další dobroty. A vypadá to, že toho bude málo. Tohle jsem nečekal. Dvě hodiny od otevření a už nám došel chleba," konstatuje jasný fakt, že zájem převýšil možnosti nabídky. "Každou akci děláme jedenkrát do roka. Má své neopakovatelné kouzlo, ale určitě na příští rok nachystáme dvojnásobek," slibuje Jošek a přidává: "Co máme nachystané, vydáme. Ti, co přijdou později, se na nás nesmí zlobit."

A co vlastně návštěvníci nádvoří a ti, co měli štěstí a zakoupili si lístek na netradiční prohlídku, ochutnali? Dva druhy nakládaných sýrů, špaldovu kaši, fazole na kyselo s plackou, kaše na sladko, pstruhy, jehněčí svíčkovou a paštiku na sladko s rozinkami. K pití se podával jablečný mošt.

Speciální prohlídka pak nabízela další čtyři zastávky. V úvodní byla zmíněna historie zdejšího nádobí a příborů. V kapli na hosty čekala ochutnávka medoviny a vína s historickými fakty o tehdejších odrůdách. V hodovní síni po zmínce o stolování přišlo i na praktickou ukázku dřívějšího stolování. "Polévka byla krupková, hlavní chod byla pečená jelení kýta a křepelka a pečená domácí paštika," vyjmenoval Jošek hradní menu, jež bylo připraveno z větší části z darů, které poskytlo okolí hradu.
Poslední zastávkou byla kuchyně samotná se sladkou tečkou. Nabízeny byly tři druhy žitných placek. S povidly, pomazánkou a specialitou přivezenou z návštěvy Slovenska. "Nejprve se osmaží slanina s cibulkou, přidají se nakrájené hrozny a podusí se to. Vznikne slaďoučká omáčka, která zvýrazní chuťově méně výraznou žitnou placičku," prozrazuje Jošek letošní specialitu a vrací se zpět do své polní kuchyně.

Autor: Pavel Princ, vyšlo 1. 10.2012 ve slováckém týdeníku DOBRÝ DEN S KURÝREM

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz